Suomalainen suojausjoukko palannut turvallisesti Afganistanista

Mitä Afganistanista evakuoiduille tapahtuu nyt? Suomen pakolaisapu vastaa 4:37
Mitä Afganistanista evakuoiduille tapahtuu nyt? Suomen pakolaisapu vastaa.

Afganistanin evakuointioperaatioon osallistunut suojausjoukko on palannut turvallisesti Suomeen. Puolustusvoimien tiedotteessa ei kerrota tarkemmin, milloin joukko palasi ja millaista reittiä.

Helsingin Sanomien mukaan Pirkkalan lentokentälle laskeutui lauantaina aamulla hieman ennen kahdeksaa kaksi Puolustusvoimien Casa-kuljetuskonetta.

Suojausjoukko poistui Kabulista samoihin aikoihin kuin kentälle tehtiin itsemurhaisku torstaina. Suomalaiset eivät joutuneet tilanteessa välittömään vaaraan. Joukko lähti matkaan Suomesta kohti Kabulia yli viikko sitten. Joukon täsmällistä kokoa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta sen suuruusluokka on joitain kymmeniä.

Kaikkiaan Afganistanista Suomeen evakuoitiin operaation aikana runsaat 300 ihmistä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuudessa, että Suomeen saatiin evakuoitua kymmenen päivän aikana 250 Suomen kansalaista, pysyvän oleskeluluvan haltijaa ja Suomen lähetystössä työskennellyttä mukaan lukien näiden perheet. Lisäksi evakuoitiin EU-delegaation ja Nato-operaation Suomen kiintiöön kuuluvat 80 ihmistä.

Komentaja: Esimerkillinen operaatio

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kiittää tiedotteessa suojausjoukkoa hyvin toteutetusta tehtävästä.

–  Tämä tehtävä, jos joku, on osoittanut yhteistyön voiman. Jokaisella operaation suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuneella sotilaalla, niin kotimaassa kuin ulkomailla, on ollut tehtävässä oma tärkeä roolinsa. Yhdessä olette suoriutuneet tehtävästä esimerkillisesti. Kiitos teille.

Kivinen esittää tiedotteessa kiitokset myös muille viranomaisille ja Suomen kanssa yhteistyötä tehneille kansainvälisille kumppaneille.

–  He ovat osaltaan mahdollistaneet haastavan tehtävän toteutuksen nopealla aikataululla ja vaativissa olosuhteissa.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on kiittänyt vielä kertaalleen suojausoperaatiota. Ministeri kommentoi joukon paluuta Twitterissä.

–  Joukon toiminta ansaitsee lämpimän kiitoksen ja tunnustuksen. He osoittivat, miten Puolustusvoimat kykenee toimimaan nopeasti ja ammattitaitoisesti vaikeissa olosuhteissa. Voimme olla ylpeitä heidän työstään. Kiitos.

Kabulin operaatiossa oli mukana paikan päällä myös ulkoministeriön henkilöstöä.

Afganistanissa on yhä Suomen kansalaisia sekä Suomelle töitä tehneitä ihmisiä. Heitä yritetään auttaa muilla tavoilla turvaan.

Lue myös:

    Uusimmat