Kalifornian yliopiston mielenosoitukset hajoitettu – videot näyttävät rajut yhteenotot

Poliisit hajottivat mielenosottajien yhteydenotot Kalifornian yliopistolla 4:48
Sadat poliisit hajottivat Palestiinaa tukevan mielenosoituksen Kalifornian yliopistolla.

Sadat poliisit hajoittivat mielenosoituksen Kalifornian yliopistolla Los Angelesissa.

Los Angelesissa Kalifornian yliopiston kampukselle kerääntyi satoja mellakkavarustein ja pampuin varustautuneita poliiseja hajottaakseen Palestiinaa tukevan mielenosoituksen ja vastamielenosoituksen.

Poliisi antoi mielenosoittajille poistumiskäskyn. Tilanne yliopiston kampuksella kärjistyi aamupäivällä Suomen aikaa. Mielenosoituksissa ja vastamielenosoituksissa puhkesi Yhdysvalloissa uusia levottomuuksia keskiviikkona.

Yhdysvaltalaislehti The New York Times kirjoittaa poliisien muun muassa yrittäneen päästä leirille johtavaan portaikkoon, mutta mielenosoittajat estivät poliisien pääsyn sinne puulavoilla ja kotitekoisilla kilvillä.

Mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien on myös nähty tv-lähetyksissä ottavan yhteen kepeillä sekä repivän metallibarrikadeja.

Yliopiston leirimielenosoitus äityi väkivaltaiseksi Yhdysvalloissa 1:09
Näin karuksi yhteenotoksi UCLA:n protestit ärtyivät vappupäivänä.

Uutiskanava CNN:n mukaan poliisi on myös varoittanut mielenosoittajia, että heidät voidaan pidättää tai he saattavat loukkaantua jos he jäävät paikalle.

Levottomuudet Kalifornian yliopistolla alkoivat sen jälkeen kun poliisi hääti eilen New Yorkissa rakennuksen vallanneet Columbia-yliopiston kampukselta.

Mielenosoitukset käynnistyivät huhtikuun 18. päivänä, kun Columbian yliopiston rehtori kutsui poliisin tyhjentämään leirin New Yorkin kampuksella.

Tämän jälkeen opiskelijat eri puolilla maata perustivat leirejä solidaarisina pidätetyille opiskelijoille. Columbian yliopistossa opiskelijat perustivat leirinsä uudelleen, ja kymmeniä telttoja pystytettiin kampuksen nurmikolle.

Kymmenet yliopistot ympäri Yhdysvaltoja ovat kamppailleet hillitäkseen vastaavia mielenosoituksia.

CNN:n mukaan 18. huhtikuuta jälkeen yliopistojen kampuksilla on pidätetty yli 1 500 ihmistä.

Columbian yliopiston lisäksi pidätyksiä on tehty muun muassa Washingtonin yliopistossa St. Louisissa, Northeasternin yliopistossa Bostonissa ja Arizonan yliopistossa Tempessä. 

Miksi yliopistoilla osoitetaan mieltä?

Mielenosoittajat osoittavat ennen kaikkea tukeaan palestiinalaisille ja vaativat Gazan sodan lopettamista, jossa on kuollut jo yli 34 000 palestiinalaista.

He ovat myös vaatineet yliopistojaan luopumaan tai katkaisemaan taloudelliset suhteensa Israeliin sekä sellaisiin yrityksiin, jotka hyötyvät Israelin hyökkäyksestä Gazaan.

Columbian yliopiston opiskelijat ovat muun muassa halunneet, että heidän koulunsa myy omistuksiaan Googlessa, jolla on suuri sopimus Israelin hallituksen kanssa.

Monet mielenosoitukset ovat olleet rauhanomaisia, ja useat yliopistot ovat antaneet niiden jatkua.

Israel-myönteiset opiskelijat ovat kuitenkin sanoneet, että mielenosoitukset lietsovat antisemitismiä ja ovat syyttäneet yliopistojaan siitä, että nämä eivät tee tarpeeksi heidän turvallisuutensa eteen.

Lähteet: CNN, BBC, The New York Times

Lue myös:

    Uusimmat