Päivi Räsäsen kirjoitukset homoseksuaaleista korkeimman oikeuden arvioitavaksi

Hovioikeus ei pitänyt Päivi Räsäsen homokommentteja loukkaavina – näin hän kommentoi päätöstä 0:39
Hovioikeus ei pitänyt Päivi Räsäsen homoseksuaaleja koskevia kirjoituksia loukkaavina – näin hän kommentoi päätöstä (14.11.2023)

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan menevät korkeimman oikeuden (KKO) arvioitavaksi. KKO myönsi syyttäjälle valitusluvan.

Korkein oikeus kertoo, että syytteen kohdissa 1 ja 2 väitetään Räsäsen kirjoituksessaan solvanneen homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja toisen henkilön julkaisseen tämän kirjoituksen internetsivustoilla. 

Syytteen kohdassa 3 väitetään Räsäsen sosiaalisen median tileillä julkaisemassaan tekstissä solvanneen homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

KKO:n arvioitavana ei ole syytteen kohta 4, joka koski Räsäsen lausumia eräässä radio-ohjelmassa. Syyttäjä ei ole hakenut tältä osin muutosta hovioikeuden ratkaisuun.

Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto on sanonut, että asiassa on tärkeää saada KKO:n kanta siihen, mikä on uskonnon- ja sananvapauden suhde syrjinnän kieltoon sekä milloin ilmaisuja on pidettävä vihapuheena.

– Kyse on etenkin siitä, mikä on uskonnon- ja sananvapauden suhde syrjinnän kieltoon sekä milloin ilmaisuja on pidettävä rangaistavuuden alarajan ylittävänä rangaistavana vihapuheena, syyttäjän tammikuisessa tiedotteessa valituslupahakemuksesta kerrottiin.

Räsänen on alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen.

Räsänen sanoo olevansa valmis puolustautumaan sekä KKO:ssa että tarvittaessa myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Hän korosti käräjä- ja hovioikeuden aiempia ratkaisuja.

– Kahden oikeusistuimen kuusi tuomaria eivät siis ole löytäneet mitään lainvastaista kirjoituksistani, mutta niiden tutkiminen jatkuu korkeimmassa oikeudessa. Voin ymmärtää tätä vain tapauksen ennakkopäätösluonteen vuoksi, Räsänen sanoi perjantaina lähettämässään tiedotteessa.

Helsingin käräjäoikeus oli hylännyt syytteen kokonaisuudessaan. Helsingin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta.

Hovioikeus vapautti Päivi Räsäsen syytteistä – näin hän kommentoi päätöstä 38:31
Katso Räsäsen kommentit hovioikeuden päätökseen kokonaisuudessaan.

Lue myös: