Tänään ollut kevään lämpimin päivä – pian kylmenee jopa lumen ja rännän kera

Lauantai 4.5.2024 2:18
Katso tuore sääennuste! Lämpimän sään jälkeen jopa yöpakkaset ovat mahdollisia!

Tänään on ollut tähänastisen kevään lämpimin päivä. Helsingin Kumpulassa mitattiin tänään kevään ylin lämpötila 22,3 astetta kuuden aikaan illalla, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Huomenna sää kuitenkin kylmenee koko maassa. Maan länsiosassa jäädään 10–15 asteen välille ja idässä 5–10 asteen välille. Pohjoisessa lämpötila voi olla muutaman asteen nollan yläpuolella.

Idässä ja pohjoisessa voi tulla huomenna jopa lumi- ja räntäkuuroja.

Sää sen kun viilenee

Myös ensi viikosta on tulossa viileä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

– Maanantaina kylmenee lisää, Laakso sanoo.

Laakson mukaan Lounais-Suomessa saatetaan päästä 10 lämpöasteeseen, mutta muualla Suomessa lämpötilat ovat 10 asteen alapuolella.

Maastopalovaroitukset ovat voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla Pohjois-Pohjanmaata lukuun ottamatta.

–  Maastopalovaroitukset luultavasti laajenevat lähipäivinä, koska sateet jäävät melko vähäisiksi, Laakso arvioi.

Pohjanmaalla tulvii

Pohjois-Pohjanmaan joet ovat nousemassa tulvakorkeuksiin viikonloppuna lämpimän sään vuoksi. Tulvakeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen sekä muiden organisaatioiden ja viranomaisten yhteisen Vesi.fi-sivuston lauantaisen arvion mukaan Pyhäjoen, Siikajoen, Tyrnävänjoen sekä Pattijoen ennustetaan nousevan lähelle keskimääräistä tulvaa tai sitä korkeammalle.

Myös Etelä-Lapin jokien vesi on nousussa. Oulun pohjoispuoliset joet nousevat tulvahuippuihin lähipäivien aikana.

Järvi-Suomessa suurten järvien pinnat ovat nousemassa selvästi tavanomaista korkeammalle. Tämä voi aiheuttaa rakennusten kastumista, vesi.fi-sivusto kertoo. Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Etelä-Karjalan alueilla useiden luonnontilaisten järvien vedenpinnat ovat nousseet harvinaisen korkealle.

Myös useimmissa eteläisen Suomen järvissä aina Kainuuseen saakka vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden korkealla, ja niiden ennustetaan nousevan toukokuun loppuun mennessä selvästi keskimääräisiä keväthuippuja korkeammalle. Lähipäivinä viilenevä sää voi kuitenkin hidastaa tai pysäyttää vedenpintojen nousun etenkin pohjoisempana.

Lue myös:

    Uusimmat