Tutkijoiden löydös selittää, miksi lapset sairastuvat harvoin koronan vakavaan muotoon

Miten taudin hävittämän haju- tai makuaistin saa palaamaan? 0:43
KATSO MYÖS VIDEO: Miten taudin hävittämän haju- tai makuaistin saa palaamaan? Katso ylilääkäri Asko Järvisen vastaus videolta.

Lapsilla on pienempi mahdollisuus saada vakava koronaviruksen aiheuttama tauti. Tutkimuksen mukaan salaisuus parempaan vastustuskykyyn vakavaa koronaa vastaan piilee lasten nenissä. 

Nenä on ensimmäinen koronaviruksen väylä kehoon. Siksi tutkijat halusivat selvittää, mitä nenässä tapahtuu, kun virus on päässyt limakalvoille.

Laboratoriotesteistä paljastui, että ikääntyneiden nenistä kerätyissä solunäytteissä oli 100 kertaa enemmän koronavirusta muutama päivä viruksen tarttumisen jälkeen kuin lapsilta otetuista näytteistä, kertoo BBC.

Löydös voi selittää, miksi korona aiheuttaa vakavaa tautia herkemmin vanhuksille ja miksi toisaalta lapset sairastuvat vain hyvin harvoin taudin vakavaan muotoon.

Lasten solut suojautuivat nopeasti virusta vastaan

Tutkijat analysoivat nenän limakalvoilta otettuja perusterveiden ihmisten solunäytteitä kolmesta eri ikäluokasta: alle 12-vuotiaista, 30–50-vuotiaista ja yli 70-vuotiaista.

Tämän jälkeen tutkijat kasvattivat nenistä kerättyjä soluja laboratoriomaljoissa ja tartuttivat niihin koronaviruksen.

Kolme päivää koronaviruksen tartuttamisen jälkeen nenän epiteelisoluviljelmiä tutkittiin mikroskoopilla.

Näytteistä oli nähtävissä, että lasten solut suojautuivat nopeasti virusta vastaan ja vähensivät viruskuormaa, kertoo BBC.

Suojautumismekanismi ei ollut yhtä tehokas keski-ikäisten solunäytteissä, ja yli 70-vuotiailta otetuissa solunäytteissä virusta löytyi kolme päivää tartunnasta enemmän kuin nuorempien solunäytteistä. Lisäksi virus oli aiheuttanut yli 70-vuotiaiden soluille enemmän vaurioita.

Tutkimuksen johtaja ja Lontoon College -yliopiston apulaisprofessori, tohtori Claire Smith kertoo BBC:lle, että ikä vaikutti nenän solujen tasapainoon, mikä johti haitalliseen, toimintahäiriöiseen korjausprosessiin ikäihmisillä.

Pidempi ikä altistaa useammille viruksille, mikä vaikuttaa puolustusmekanismiin

Tutkijat arvelevat, että koronavirus aiheutti enemmän haittaa ikäihmisten nenän epiteelisoluille, koska pidemmän aikaa eläneet ovat elämänsä aikana ehtineet altistua enemmän eri viruksille ja saaneet enemmän infektioita kuin lapset, kertoo BBC.

Riski sairastua vaaralliseen koronaan kasvaa iän myötä, minkä vuoksi yli 75-vuotiaille, samoin kuin kaikille heikentyneen immuunijärjestelmän omaaville, tarjotaan edelleen rokotetta koronavirusta vastaan.

Tutkimus toteutettiin ensimmäisen koronavirusaallon aikana ja nenäsolunäytteet kerättiin helmikuussa 2020. Siksi tutkimus ei kerro, miten keho reagoi koronaviruksen muihin variantteihin, kuten Omikroniin, kertoo BBC.

Lue myös:

    Uusimmat