Uhkasi räjäyttää kirkon, aiheutti piirityksiä, varasti poliisiauton – poliisin Juupajoella ampuma mies oli pitkän linjan rikollinen

Juupajoella tiistaina 16. huhtikuuta suuren poliisioperaation aiheuttanut ja sen yhteydessä poliisin luotiin kuollut Henri Pekka Juhani Åman oli pitkän linjan taparikollinen, joka ehti aiheuttaa paikkakunnalla hämminkiä useita kertoja.

Tiistain tilanne sai alkunsa, kun poliisi hälytettiin tehtävälle asuinrakennukseen kello 10.30. Poliisin alkutietojen mukaan kyse oli siitä, että rakennuksessa oli tapahtunut väkivaltarikos.

Poliisin tultua paikalle kävi ilmi, että epäilty, vuonna 1977 syntynyt Henri Pekka Juhani Åman, oli poistunut paikalta. 

Uhri, vuonna 1991 syntynyt nainen ja Åmanin pidempiaikainen kumppani, taas oli loukkaantunut erittäin vakavasti. Myöhemmin hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Åman jäi kiinni paria tuntia myöhemmin Ruovedellä tiellä numero 66. Poliisi pysäytti hänen kuljettamansa auton piikkimatolla. 

Pysäytyksen jälkeen Åman avasi tulen poliiseja kohti ja poliisi vastasi laukauksiin. Åman sai paikalla hätäensiapua, mutta kuoli saamiinsa ampumavammoihin.

Poliisien aseen käytöstä on käynnistetty esitutkintalain mukainen esiselvitys. Sen tutkintaa johtaa erikoissyyttäjä Jonna Ryynänen valtakunnansyyttäjän toimistosta. 

Uhkasi räjäyttää kirkon

Åmanilla on pitkä rikoshistoria, joka sisältää muun muassa omaisuus- ja väkivaltarikoksia, rattijuopumuksia ja laittomia uhkauksia. 

Åman oli isosti esillä viimeksi tammikuussa vuonna 2023, kun poliisi piiritti hänet näyttävästi asuntoonsa Juupajoella. Paikalla oli raskaasti aseistautuneita poliiseja sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kalustoa. 

Operaation vuoksi viereisen Juupajoen kirkon jumalanpalvelus jouduttiin perumaan. 

Oikeuden tapauksesta antamasta tuomiosta kävi ilmi, etä Åman oli kuvannut videon, jossa kertoi asunnossaan olen puoli kiloa räjähteitä ja uhannut räjäyttää niillä kirkon.

Lopulta piiritystilanne ratkesi neuvottelemalla ja Åman antautui poliisille ilman vastarintaa.

Juupajoella oli vastaavanlainen piiritystilanne myös syksyllä 2021. 

Sen aikana Åman uhkasi räjäyttää hallussaan olleet räjähdysaineet, jos poliisi ei poistu paikalta. 

Åman saatiin kuitenkin neuvottelun tuloksena ulos asunnosta, eikä hän tehnyt vastarintaa kiinniotettaessa. Tuolloin asunnosta löytyi räjähteitä.

Piiritystilanne Juupajoella päättyi rauhallisesti – tämä kaikki tapahtumista tiedetään 1:42

Varasti poliisiauton

Vuonna 2017 Åman varasti poliisiauton ja uhkasi poliiseja ampumisella.

Tapahtumat alkoivat kesäkuun lopulla Ylöjärvellä, missä Åman tunkeutui erääseen asuntoon ja uhkaili siellä 15-vuotiasta poikaa. 

Åman oli esillä veitsi, jolla hän aiheutti pojalle vähäisen vamman. Hän myös laukaisi pistoolin kahdesti siten, että toinen luoti osui noin 40 senttimetrin päähän pojasta.

Tämän jälkeen Åman ajoi päihtyneenä ja huomattavalla ylinopeudella Ylöjärveltä Pirkkalaan. 

Vauhti oli 120–140 kilometriä tunnissa, valtatie 12:lla jopa yli 180 kilometriä tunnissa. Poliisit yrittivät pysäyttää häntä, mutta hän jatkoi ajamista kunnes päätyi ulos tieltä.

Ulosajon jälkeen Åman uhkasi paikalle tulleita poliiseja pistoolilla ja pakotti heidät luovuttamaan poliisiauton. 

Toinen poliiseista onnistui ampumaan poliisiauton renkaita rikki, mutta Åmanin onnistui kaasuttaa paikalta siitä huolimatta.

Lopulta hän pysäytti auton ja pakeni metsään, josta poliisi otti hänen kiinni poliisikoiran avulla. Vielä kiinniottotilanteessakin Åman uhkaili poliiseja väkivallalla.

Vuoden 2017 rikokset toivat hänelle kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion. Tuoreimmasta piiritystapauksesta hänet taas tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 2 vuoden 2 kuukauden vankeuteen. 

Åman tuomittiin tuolloin myös lievästä eläinsuojelurikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä huumausainerikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat