Ukrainalainen Oleh, 22, iskee venäläisten niskaan henkensä kaupalla – näin toimii kuljetuskopteriin asennettu raketinheitinjärjestelmä

Ukrainalainen Oleh, 22, kertoo tehtävästään sotilashelikopterilentäjänä 0:53
Näin toimii kuljetuskopteriin asennettu raketinheitinjärjestelmä.

Sotilashelikopterilentäjä Oleh lentää jatkuvasti matalalla henkensä kaupalla. Hänen tehtävänsä on jäljittää ja tuhota venäläiskohteita ukrainalaisalueilla.

Uutistoimisto Reuters tutustui 22-vuotiaan ukrainalaisen Olehin työhön sotilashelikopterilentäjänä. Hän istuu neuvostoaikaisen Mi-8-helikopterin ohjaamossa ja kertaa viimeisintä läheltä piti -tilannetta.

– Eilen oli todella vaikea lento. Jouduimme laskeutumaan pellolle neljä kertaa. Ohjuksia ja ohjattuja pommeja laukaistiin meitä kohti.

Oleh kuvailee tehtäviä vaarallisiksi. Onnistuminen vaatii hyvin matalaa lentokorkeutta vihollisen kohdalla. Tämän jälkeen raketit on laukaistava oikealla hetkellä. Nopea väistöliike kruunaa toimenpiteen.

Reutersin videomateriaalilla näkyy, kuinka kopteria lastataan raketeilla. Mi-8 on neuvostoaikainen kuljetukseen tarkoitettu kopteri, johon on jälkikäteen asennettu raketinheitinjärjestelmä.

Ukraina on hyötynyt vastahyökkäyksessään Yhdysvaltojen ja muiden länsiliittolaisten asetoimituksista, mutta Oleh on jäänyt vielä kaipaamaan uutta lentokalustoa.

– Tietenkin haluaisimme amerikkalaisia laitteita – esimerkiksi Black Hawkin. 

– Se on uudempi, tehokkaampi ja voi kantaa paljon parempia aseita, joilla voi aiheuttaa enemmän tappioita viholliselle.

Katso videolta, miten Olehin työ onnistuu neuvostoaikaisella kuljetuskopterilla.

Lue myös:

    Uusimmat