Virkamiehelle ilmaisia frisbeegolf-kiekkoja tarkastuskäynnillä – sai syytteen lahjusrikkomuksesta

Virkamies kävi tarkastuskäynnillä yrityksessä ja pakkasi ilmaiseksi mukaansa yhdeksän kakkoslaatuista fribeekiekkoa. Nyt häntä syytetään lahjusrikkomuksesta.

Mies toimi Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa yritysasiantuntijan virassa. Hänen työtehtävänään oli käydä paikallisessa frisbeegolf-kiekkoja valmistavassa yrityksessä hallinnollisella tarkatuskäynnillä.

Käynnillään hän pyysi yritykseltä käyttöönsä 2-laatuisia kiekkoja. Yhtiön edustaja pakkasi hänelle ilmaiseksi mukaan yhdeksän kiekkoa.

Jos kiekot olisivat olleet 1-laatuisia, niiden hinta olisi syyttäjän mukaan kaupassa ollut 130–180 euron luokkaa yhteensä. 

Syyttäjän mukaan 2-laatuinen kiekko eroaa 1-laatuisesta vain vähäisessä määrin. Jos mies olisi tahtonut hankkia kiekot normaalia tietä käyttöönsä, hän olisi joutunut ostamaan ne 1-laatuisina.

"Kiitoslahja tai voitelua"

Syyttäjän mukaan ELY-keskuksen virkamies pyysi tai otti vastaan lahjan niin, että menettely oli omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

Syyttäjän mukaan miehellä oli näkyvä rooli yritysrahoitustehtävissä. Lisäksi hänellä oli laaja vastuu rahoitushakemusten käsittelyssä ja esittelyssä, mikä tarkoitti merkittävää vaikutusasemaa tukia hakevien yhtiöiden suhteen.

– Hänen tällaisesta yhtiöstä saamansa lahja voidaan yleisestä kansalaisnäkökulmasta nähdä sekä menneeseen suuntautuvana kiitoslahjana jo tehdyistä toimenpiteistä että tulevaansuuntautuvana voiteluna, syyttäjä totesi haastehakemuksessaan.

Syyttäjä vaatii virkamiehelle sakkorangaistusta ja frisbeegolf-kiekkojen menettämistä valtiolle. Frisbeegolf-kiekot vat tällä hetkellä takavarikossa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin elokuussa.

Juttua täydennetty 22. elokuuta kello 8.43 frisbeekiekkojen tavanomaisella hinnalla.

Juttua oikaistu 24. elokuuta kello 14.20. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että kiekkojen kappalearvo olisi ollut  130–180 euroa ja yhteisarvo jopa 1620 euroa. Tämä ei pidä paikkansa, kiekot olivat syyttäjän mukaan yhteisarvoltaan korkeintaan 180 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat