Nykyteknologia mahdollistaa luontoelämykset myös sisätiloissa.
Luonnossa oleskelu parantaa tunnetusti mielen hyvinvointia ja vähentää stressiä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen tutkimuksen mukaan myös keinotekoisesti sisätiloihin luodussa luontoympäristössä eli virtuaaliluonnossa oleskelu tuottaa samanlaisia terveyshyötyjä.
Virtuaaliluonto tarjoaa mahdollisuuksia tukea mielenterveyttä tilanteissa, joissa pääsy aitoon luontoon ei ole mahdollista.
Uudessa tutkimuksessa koehenkilöt testasivat kolmea eri tapaa uppoutua virtuaaliluontoon. Parhaiten mieltä rauhoittivat VR-lasit ja luontohuone. Sen sijaan luontovideon katselu tv-ruudulta ei vähentänyt stressiä yhtä tehokkaasti.
– Tässä tutkimuksessa mitattiin koettua elpymistä, stressitasoa, koettua energisyyttä ja tunteita – käytännössä siis mielialan muutoksia. Koettu elpyminen ja stressitasot alenivat kaikissa vaihtoehdoissa, mutta paremmin luontohuoneessa ja VR-laseilla, selittää Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen.
Virtuaaliluonto on hyvä korvike
Tulosten mukaan jo 15 minuutin oleskelu virtuaaliluonnossa parantaa mielen hyvinvointia ja vähentää stressiä.
– Kesken joulukuun pimeän työpäivän oli hauska tulla tänne aistimaan vähän tunnelmaa ja rauhoittumaan, kuvailee luontohuonetta testannut Ina Hallila.
Luontohuoneessa maisemia ja vuodenaikaa voidaan vaihtaa tarpeen ja mieltymysten mukaan eikä huono sää pilaa luontoretkeä.
Luontohuoneita työpaikoille ja sairaaloihin
Luontohuoneet voisivat virkistää esimerkiksi hoivakotien asukkaita tai auttaa lievittämään stressiä työpaikoilla.
– Me voisimme tuoda tällaisia luontotiloja työpaikoille, oppimisympäristöihin, hoivaympäristöihin, sairaaloihin ja erityisesti niille, joille luontoon pääsy on haaste, suunnittelee Tyrväinen.
Kokonaista luontohuonetta ei välttämättä tarvitse rakentaa.
– Tämmöinen kevyempikin, vaikka yhden seinän luontomaisema ääniympäristöineen jossain neuvottelutilassa, voi olla aika tehokas jo sekin, huomauttaa Tyrväinen.
Virtuaalimatkailu voi olla tulevaisuutta
Virtuaaliluonnon mahdollisuuksia tutkitaan nyt myös kaamosmasennuksen hoidossa ja luontomatkailun korvikkeena.
Virtuaalimatkailu voisi auttaa pelastamaan maailman suosituimpia luontokohteita, joista monet ovat ruuhkautuneet ja vaarassa tuhoutua turistivirtojen alle.