VM ehdottaa: Arvonlisäveron korotus voimaan syyskuun alussa

Heikko suhdanne nakertaa verotuloja 221 miljoonalla eurolla.

Valtiovarainministeriö ehdottaa, että arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin astuisi voimaan syyskuun alussa. Aikataulu on kirjattu valtiovarainministeriön ehdotukseen tämän vuoden toiseksi lisätalousarvioksi.

Veron korotuksesta puolentoista prosenttiyksikön verran sovittiin hallituksen kehysriihessä viime kuussa. Tuolloin päätettiin, että korotus astuu voimaan tämän vuoden aikana, ilman tarkempaa päivämäärää. Arvio on, että korotukset kasvattavat tämän vuoden tuloarviota noin 180 miljoonalla eurolla.

Hallitus käy neuvottelut lisätalousarviosta 21. toukokuuta ja esitys on määrä antaa eduskunnalle 23. toukokuuta.

Lisäbudjettiehdotus vähentää valtion velanottoa vajaalla 300 miljoonalla eurolla. Valtion tulot kasvaisivat 121 miljoonalla ja määrärahat vähenisivät 177 miljoonalla eurolla. 

Aiemmilta vuosilta siirrettyjen määrärahojen peruutuksista kertyy 300 miljoonaa aiemmin arvioitua enemmän. Verotulot jäävät 221 miljoonaa aiempia arvioita pienemmiksi muun muassa heikentyneen suhdannenäkymän johdosta.

"Niukalla ja tiukalla linjalla"

Määrärahoja vähennetään muun muassa energiatuista, EU-jäsenmaksuista ja maahanmuuton menoista maksatusaikataulujen sekä tarvearvioiden muutosten takia.

Ehdotus sisältää rahoitusta investointiohjelman puitteissa käynnistettäviin liikennehankkeisiin sekä pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen tähtäävään ohjelmaan. Väyläverkon kehittämiseen on korvamerkitty liki 41 miljoonaa euroa. Joukossa on useita pienempiä hankkeita, kuten esimerkiksi Viitostien parantaminen Leppävirran ja Kuopion välillä.

Lisäsopeutuksia perustellaan sillä, että Suomen julkisen talouden alijäämä on tänä vuonna nousemassa 3,5 prosenttiin suhteessa bkt:hen. Sen seurauksena Suomella on riski joutua liiallisen alijäämän menettelyyn.

– Niukalla ja tiukalla linjalla ja velanottoa vähentäen, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) totesi viestipalvelu X:ssä kertoessaan ministeriönsä lisätalousarvioesityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat