Xi Jinping tänään Ranskassa

Kiinan presidentti Xi Jinping saapui Ranskaan 0:30
Xi Jinping otettiin juhlallisesti vastaan Pariisissa. Katso video.

Ranskasta Kiinan johtaja jatkaa matkaansa Serbiaan ja Unkariin.

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään harvinaisen vierailun Eurooppaan. Ensimmäisenä kohteena on Ranska, missä Xi on valtiovierailulla maanantaina ja tiistaina. Vierailun ensimmäinen päivä huipentuu presidentti Emmanuel Macronin isännöimiin juhlaillallisiin Elysee-palatsissa.

Pariisissa Macronin ja Xin tapaamiseen osallistuu myös EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

EU:n ja Kiinan suhteet ovat heikentyneet entisestään Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Kiina on vakuuttanut olevansa konfliktissa puolueeton, mutta käytännössä maan taloudelliset ja poliittiset suhteet Venäjään ovat tiivistyneet.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Elina Sinkkosen mukaan mitään merkittävää myönteistä liikahdusta Euroopan ja Kiinan suhteissa ei ole odotettavissa niin kauan kuin Kiina käytännössä tukee Venäjää. AFP:n haastattelema diplomaattilähde pitää tällaista muutosta Xin vierailun aikana erittäin epätodennäköisenä.

Venäjä-suhteen lisäksi Kiinan ja EU:n välejä ovat rasittaneet Euroopan maiden pyrkimys irti liiallisesta Kiina-riippuvuudesta, kiinalaisten sähköautojen virta EU:n markkinoille sekä viimeisimpänä Kiinaan liitetyt vakoiluepäilyt muun muassa EU-parlamentissa.

Ranskasta Kiinan johtajan matka jatkuu myöhemmin viikolla edelleen Serbiaan ja Unkariin. Ranskasta poiketen nämä maat ovat suhtautuneet myönteisesti niin Kiinaan kuin Venäjäänkin.

Edellisen kerran Xi vieraili Euroopassa vuonna 2019 ennen koronapandemiaa.

Lue myös:

    Uusimmat