19 miljoonaa euroa menee suomalaisilta vuosittain sivu suun – pienellä vaivalla sinäkin hyötyisit
Vaikka suomalaiset ovatkin ahkeria pullonpalauttajia, pantillisia tölkkejä ja pulloja jää palauttamatta vuosittain melkoinen määrä.
Suomalaiset ovat tunnollisia pantillisten pullojen ja tölkkien palauttajia: viime vuonna pantillisten tuotteiden palautusaste oli noin 97 prosenttia ja kahtena edellisenäkin vuonna se on ollut 96 prosenttia.
Viime vuonna palautettiin ennätykselliset yli 2,2 miljardia pantillista juomapakkausta. Suurin osa pakkauksista on tölkkejä. Keskimäärin jokainen suomalainen palautti automaattiin viime vuonna 392 juomapakkausta.
Pulloja ja tölkkejä jää palauttamatta 19 miljoonan euron edestä
Pantillisia tölkkejä ja pulloja jää kuitenkin palauttamatta vuosittain jopa noin 19 miljoonan euron edestä.
Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa) kertoo, että panttirahoja kiertää noin 350 miljoonalla, joten suhteessa pienikin prosenttiosuus tarkoittaa suurta euromäärää.
Palauttamattomista panteista jäävät miljoonat menevät Palpalla hyvään käyttöön.
– Palpa on voittoa tavoittelematon toimija ja palautumattomien pakkausten pantit käytetään järjestelmän kulujen kattamiseksi, näin tuottajien kierrätysmaksut pysyvät alhaisempina, johtaja Tommi Vihavainen Palpasta kertoo MTV Uutisille.
Juomavalmistajat ja maahantuojat maksavat panttijärjestelmän kustannukset.
Lue myös: Kepulikauppias löysi porsaanreiän pullonpalautusjärjestelmästä – tienasi lähes 200 000 euroa
Sipsipussista ja ketsuppipullosta saa pantin: Rahaa voi nyt tienata kierrättämällä tuttuja tuotteita
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät