Kummalta puolelta näkkileipä kuuluisi voidella? Näkkäritehdas vastaa
Voiteletko näkkileivän sileältä puolelta vai reikäpuolelta? Kysyimme näkkäritehtaalta, mikä on oikea tapa.
MTV:n Halpa vs. kallis -sarjassa testattiin vastikään kauppojen erihintaiset näkkileivät. Näkkäreiden makutestissä löytyikin selvä voittaja.
Aihepiiristä intoutuneena päätimme myös selvittää viralliselta taholta vastauksen ikuisuuskysymykseen: kummalta puolelta reikiä ja sileää pintaa sisältävä näkkileipä tulisi oikeasti voidella?
Miksi näkkileivässä on reikiä, ja kummalta puolelta näkkileipä voidellaan?
Muun muassa Koulunäkkiä valmistavan Lantmännen Cerealian Brand & Portfolio Manager Emilia Taxell kertoo MTV Uutisille, ettei vastaus ole aivan niin suoraviivainen.
– Tätä kysytään meiltä usein ja vastaus riippuu siitä keneltä kysyy. Tehtaassa on sanottu, että oikea puoli on reikäinen puoli, sillä leipä kulkee linjalla sileä puoli alaspäin.
Taxell itse kertoo laittavansa levitteen näkkärin sileälle puolelle, koska se on yksinkertaisesti helpompaa.
– Lapseni taas levittää reikäpuolelle, jotta leipään tulee mahdollisimman paljon voita. Tähän ei siis ole oikeata eikä väärää vastausta.
Miksi näkkileivässä sitten ylipäätää on reikiä – eikö se voisi olla molemmilta puolelta sileää, jolloin oikeaa levitepuolta ei tarvitsisi edes pohtia?
– Kotkan näkkileipätahtaassa leivontaprosessissa taikina kaulitaan isoksi taikinamatoksi. Tämän jälkeen nakkauskone lyö taikinamattoon reiät, jotta ilma pääsee läpi. Muuten leipä paisuu kuin pulla paistuessaan, Taxell kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto