Mitä eineslihapullat oikeasti sisältävät? Otimme selvää
Kaupan valmiit lihapyörykät ovat suosittuja, mutta mistä ne oikeastaan on valmistettu?
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia eineslihapullia. Eri kauppojen ja valmistajien valmiit lihapyörykät yllättivät testaajat.
Vertailimme myös testissä mukana olleiden einespyöryköiden sisältöä. Mistä nämä lihapullat tehdään?
Isot erot lihapitoisuuksissa
Tuotevertailu paljastaa esimerkiksi valmispyöryköiden liha- ja suolapitoisuuden vaihtelevan yllättävän paljon.
Edullisemmissa tuotteissa lihapitoisuus on pienempi. Esimerkiksi HK:n pyöryköissä on käytetty sekaisin muun muassa koneellisesti erotettua broilerin- ja porsaanlihaa, kamaraa ja kalkkunanlihaa. Tuote sisältää lihaa 16 prosenttia ja lihaan verrattavia valmistusaineita 51 prosenttia.
Lidlissä myytävät Dulanon pyörykät valmistaa Atria. Ne valmistetaan tuoteselosteen mukaan muun muassa sianlihasta, broilerinlihasta ja naudanlihasta. Mukana on myös silavaa ja naudan rasvaa. Tuotteen lihapitoisuus on 50 prosenttia.
Kivikylän pyöryköissä käytetään sen sijaan porsaanlihaa ja Wigrenin pyöryköissä porsaan- ja naudanlihaa sekaisin. Molempien tuotteiden lihapitoisuus on 88 prosenttia.
Suolan määrä tuotteissa vaihtelee 1,1 prosentista 2 prosenttiin. Vähiten suolaa on vertailun edullisimmissa tuotteissa. Myös rasva- ja hiilihydraattipitoisuuksissa on eroja.
Ravintoarvot/ 100g – tuote: | HK Lihapyörykät | Dulano Lihapyörykkä | Kivikylän Palvarin lihapyörykkä | Wigren herkku lihapullat |
Rasvaa/ josta tyydyttynyttä: | 15 g/ 4 g | 12,7 g/ 4,1 g | 20,9 g/ 8,2 g | 20,8 g/ 9,4 g |
Hiilihydraatteja/ joista sokereita: | 14 g/ 0,7 g | 8,7 g/ 1,6 g | 13,8 g/ 0,4 g | 5,5 g/ 0,3 g |
Proteiinia | 13 g | 12 g | 13,2 g | 15 g |
Lihapitoisuus/suolapitoisuus | 16 %/1,3 g | 50 %/1,17 g | 88 %/ 2 g | 88 %/ 1,5 g |
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät