Tiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!

shutterstock_
Sushi on supersuosittua Suomessa. Shutterstock

Perjantaina 18.6. vietetään kansainvälistä sushipäivää, kertoo Pro Kala ry. Päivän kunniaksi keräsimme yhteen faktoja suomalaisten uudesta suosikkiruoasta.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on jo aiemmin kerrottu sushin valtavasta suosiosta Suomessa.

S-ryhmän vähittäiskaupan valikoimajohtaja Antti Oksa kertoi jo tammikuussa 2020, että sushirajaa ei oikeastaan enää ole Suomessa olemassa, vaan sushia voi jo kutsua koko kansan hitiksi.

– Sushista on kovaa vauhtia tulossa seuraava tex-mex, niin vauhdilla sen suosio kasvaa, Oksa sanoi. 

Enää sushia ei tarvitse metsästää edes ravintoloista, vaan sitä on saatavilla ihan tavallisista ruokakaupoista. Sushista on tullut jopa joidenkin kauppojen valttikortti. K-Citymarket -ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoi helmikuussa, että sushi-ilmiö on tuottanut kaupoille sievoisen summan.

– Se lähti yhdestä kaupasta liikkeelle ja nyt sushia tarjotaan kaikissa Citymarketissa jossain muodossa. Eniten myydään Järvenpään ja Kupittaan myymälöissä –noin 2,5 miljoonaa euroa oli molempien sushipisteiden myynti viime vuonna. Tämä on sitä popularisointia.

Tiesitkö tätä sushista? Moni syö sen väärin

Vaikka sushi onkin siis suomalaisille jo periaatteessa tuttu juttu, sushiin ja sen syömiseen liittyy vielä paljon olennaisia asioita, joita moni ei tiedä.

Sushiriisiä ei pidä syödä kylmänä

Joissain kaupoissa ja sushibuffeteissa myydään edelleen sushipaloja, jotka on laitettu säilyvyyden vuoksi kylmäkaappiin tai -alustalle. Sushiriisin ei kuitenkaan missään nimessä tulisi olla kylmää syödessä.

Japanilainen, Suomessa yli 10 vuotta työskennellyt sushikokki Yumi Suganototesi viime vuonna Me Naisille, ettei itse söisi sushibuffetissa, vaikka se onkin kätevä ja edullinen vaihtoehto.

– Sushin täytyy olla tuoretta ja tehty heti tilauksen jälkeen. Kala ei saa olla kuivaa, ja riisin pitää olla suhteellisen lämmintä, vähintään huoneenlämpöistä, Sugano sanoi Me Naisille. 

Riisiä ei kuulu dipata soijaan

Japanissa soijalla ei lotrata, eikä varsinkaan tungeta kokonaista nigiriä soijakippoon. Moni suomalainen on tottunut dippaamaan riisin soijaan, mutta todellisuudessa riisin päällä olevaa kalaa kuuluisi dipata kastikkeeseen, ja vain hieman. Soijan tarkoituksena ei ole peittää kalan tai riisin makua.

Sushit voi syödä myös käsin

Jos tuntuu, että syömäpuikkojen käyttö on yksinkertaisesti liian hankalaa, ei itse asiassa ole ollenkaan väärin siirtyä syömään käsin. Käsihygieniasta tulee tietysti pitää huoli erityisesti korona-aikana. Japanissa perinteinen tapa syödä sushia on käsin.

Sushipala pitäisi haukata myös yhdellä kertaa suuhun, eikä mutustella pienissä erissä. Siksi kotona sushia valmistaessa nigireistä ja makeista ei kannata tehdä liian suuria.

Syömäsi wasabi ei ole wasabia

Oikea wasabi on maustekrassiksikin kutsutun kasvin juuresta valmistettua tahnaa. Aitoa wasabia on kuitenkin vaikea viljellä ja sen hinta on hyvin korkea. Tästä syystä oikean wasabin sijaan käytetään usein halvempaa versiota, vihreäksi värjättyä piparjuuritahnaa, joka muistuttaa maultaan oikeaa wasabia.

***

Videolla: Näin teet sushiwrapeja!

Viraalihitiksi noussut tortillakikka onnistuu myös sushista! Heli näyttää videolla, miten 0:30


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat