Tutkijat selvittivät: Tästä syystä olut maistuu paremmalta kylmänä

Näin kaadat oluen oikeaoppisesti lasiin 0:55 Näin kaadat oluen oikeaoppisesti lasiin
KATSO MYÖS: Näin kaadat oluen oikeaoppisesti lasiin.

Tutkijat selvittivät, miten oluen tarjoilulämpötila vaikuttaa juoman makuun.

Kuka tahansa olutta juonut tietää, että huurteinen tuopillinen olutta ja taskulämmin oluttölkki maistuvat keskenään erilaisilta. 

Matter-alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä makuero johtuu siitä, miten alkoholi käyttäytyy eri lämpötiloissa.

Lämpötila muuttaa alkoholin muotoa molekyylitasolla

Kiinan tiedeakatemian tutkijat havaitsivat, että alkoholijuomat maistuvat enemmän tai vähemmän etanolilta eli etyylialkoholilta eri lämpötiloissa, kirjoittaa New York Post.

Nesteen lämpötila muuttaa sitä, millaisen muodon vesi ja alkoholi ottavat, muodostaen molekyylitasolla joko ketjumaisia tai pyramidin muotoisia ryppäitä. Tämä vaikuttaa siihen, miltä juoma maistuu.

Alhaisissa pitoisuuksissa alkoholi muodostaa tutkijoiden mukaan enemmän pyramidin muotoisia rakenteita vesimolekyylien ympärille. Suuremmilla pitoisuuksilla alkoholi alkaa järjestäytyä ketjumaiseksi.

Tutkimuksessa havaittiin, että 5–11-prosenttisissa alkoholijuomissa alkoholin ketjumainen muoto lisääntyi merkittävästi kun juoma tarjoiltiin viisiasteisena.

– Tämän takia juomme olutta kylmänä, tutkija Lei Jiang toteaa tutkimuksen tiedotteessa.

Katso myös: Halpa vs kallis: päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen?

Päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen? 7:14
Tässä jaksossa maistellaan lager-oluita. Maistelumestareina MTV Uutisten ruokatoimittaja Petra Tuominen sekä tarkasta makuhermostaan tunnettu lifestylen konkaritoimittaja Fanni Parma.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.