Vihreää lautaselle: Tiesitkö näistä pinaatin ja lehtikaalin terveyshyödyistä?

Hyvä, paha välipala: Miten toimia pikkunälän iskiessä? 9:38 Hyvä, paha välipala: Miten toimia pikkunälän iskiessä?
KATSO MYÖS VIDEO: Hyvä, paha välipala? Mikä avuksi pikkunälkään?

Amerikkalaiset ravitsemusterapeutit kertovat Fox Newsille pinaatin ja lehtikaalin terveyshyödyistä.

Ravitsemusterapeutit kertovat Fox Newsin haastattelussa lehtikaalin ja pinaatin terveyshyödyistä. Molemmat ovat asiantuntijoiden terveellisiä ja ravinteikkaita tummanvihreitä lehtivihanneksia. 

Lehtikaali

Ravitsemusterapeutti Romane Guerot kertoo, että lehtikaali on hyvä kuidun lähde. Siitä saa myös A-, C- ja K-vitamiinia sekä kalsiumia.

– Lehtikaali sisältää enemmän kuitua ja enemmän C-vitamiinia kuin pinaatti, ravitsemusterapeutti Stephanie McKercher kertoo.

– C-vitamiini toimii antioksidanttina. Se auttaa immuunijärjestelmän toimintaa ja raudan imeytymistä.

Sekä lehtikaalissa että pinaatissa on McKercherin mukaan runsaasti K-vitamiinin lähteitä, mikä on tärkeää luuston terveydelle ja veren hyytymiselle.

Ravitsemusterapeutti Natalie Gillett nostaa esiin myös lehtikaalin A-vitamiinipitoisuuden. A-vitamiini tukee näkökykyä, immuunijärjestelmää ja epiteelikudosten terveyttä. Lehtikaalisssa on myös kalium-kivennäisainetta, joka liittyy lihassupistuksiin ja voi estää verenpainetta nousemasta liikaa.

Gillett liputtaa myös sen puolesta, miten paljon kuitua lehtikaalissa on. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli kertoo, että 100 grammassa raakaa lehtikaalia on 6,7 grammaa kuitua.

Pinaatin terveyshyödyt

Pinaatti on syystäkin ylistetty vihannes.  Se on hyvä raudan, kaliumin, kalsiumin sekä A-, C- ja K-vitamiinin lähde. Lisäksi siitä saa folaattia ja magnesiumia. 

Kun samanlaisia määriä vertaillaan, on pinaatissa enemmän folaattia kuin lehtikaalissa.

Folaattia eli foolihappoa tarvitaan tarvitaan solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen, kertoo Ruokavirasto.

Sekä pinaatti että lehtikaali sisältävät rautaa, mutta samassa määrässä pinaattia sitä on enemmän. Raudan tehtävät elimistössä liittyvät muun muassa hapen kuljetukseen, kertoo Terveyskirjasto. Se vaikuttaa myös energia-aineenvaihduntareaktioihin ja DNA-synteesiin.

Lehtikaalin tapaan pinaatissa on runsaasti kuitua. Kuitu edistää ruoansulatusta ja voi auttaa painonhallinnassa.

Kuitu pienentää veren kolesterolipitoisuutta, kertoo Sydänliitto. Se myös edistää vatsan toimintaa, tasapainottaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa.

Kumpi on parempi, pinaatti vai lehtikaali?

Entä onko jompikumpi näistä toista parempi? Ravitsemusterapeutti Gillettin mukaan molemmat ovat hyviä.

– Sekä pinaatti että lehtikaali ovat hyvin terveellisiä ja tarjoavat ainutlaatuisia etuja, hän sanoo. 

Hänen mukaansa valinta niiden välillä riippuu pitkälti yksilöllisistä mieltymyksistä ja ruokavalion tarpeista.

Molemmat lehtivihannekset sisältävät useita ravintoaineita, jotka ovat välttämättömiä hyvälle terveydelle, Guerot korostaa.

– Jos kuitenkin etsit ruokaa, jossa on erityisen paljon kuitua, K- ja C-vitamiinia, lehtikaali on parempi valinta, hän sanoo. 

– Jos etsit ruokaa, jossa on erityisen paljon folaattia ja rautaa sekä A- ja E-vitamiineja, pinaatti on parempi valinta.

Guerot'n mukaan paras tapa saada eniten ravintoa ruokavaliosta on syödä erilaisia hedelmiä ja vihanneksia.

– Koska pinaatti ja lehtikaali ovat ravitsemuksellisesti samankaltaisia, voit myös valita sen kasviksen, josta pidät enemmän, Guerot sanoo.

Katso myös video: Nämä ruoat närästävät

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä saattavat helpottaa oloa? 2:12
Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä voivat helpottaa oloa?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.