Gluteeniton siemennäkkileipä
Itsetehty näkkileipä syntyy helposti! Kokeile Semperin gluteenitonta versiota. Reseptistä tulee 5 pyöreää, suurta näkkileipää, joiden makua voit vaihdella helposti
- Ruokavalio: Gluteeniton
Ainekset
- 4,5 dl Semper gluteeniton Tattari&Teff -jauhoa (290g) + 2 rkl leivontaan
- 3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
- 20 g hiivaa
- 2 rkl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
- 1,5 tl fenkolinsiemeniä tai anista jauhettuna
- 2 maustemitallista jauhettua pomeranssin kuorta tai 1,5 tl ruusunmarjajauhetta tai 1 tl inkivääriä
- 3/4 tl suolaa
- 1/2 dl auringonkukansiemeniä + 5 rkl
- 1/2 dl kurpitsansiemeniä + 5 rkl
- Vinkki! Vaihtele täytteitä – ripottele päälle karkeaksi pilkottuja, kuivattuja karpaloita, saksanpähkinöitä pieneksi pilkottua luomuappelsiinin kuorta.
Valmistusohje
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään tai jogurttiin. Lisää öljy, suola ja 4 dl jauhoa. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan yleiskoneella tai sähkövatkaimella taikinakoukuilla. Vaivaa taikina tasaiseksi, ei kuitenkaan tahmeaksi.
2. Lisää 0,5 dl Tattari&teff -jauhoa, ½ dl aurinkonkukansiemeniä ja ½ dl kurpitsansiemeniä ja mausteet. Sekoita taikina. Anna kohota leivinliinan alla n. 20 minuuttia.
3. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa se 5:een palaan. Pyöritä paloista pyöreitä pullia ja tasoittele ne jauhotetun leivinpaperin päällä pyöreiksi letuiksi (halkaisija n. 15 cm).
4. Ripottele päälle 1 rkl auringonkukansiemeniä ja 1 rkl kurpitsansiemeniä. Levitä siemeniä tasaisesti leivän päälle ja kauli niin paljon kuin mahdollista. Leipien pitää olla ohuita, muuten niitä on vaikea pureskella. Siemenet leivän päällä auttavat kaulitsemaan taikinan sopiva korkeaksi.
5. Laita leipien päälle muovikalvo, jotta ne eivät kuivahda ja anna niiden kohota 30-45 minuuttia. Leikkaa leivinpaperi niin, että voit helposti paistaa 1-2 leipää kerrallaan niin, että paistetut leivät on helppo irrottaa toisistaan. Paista 1-2 leipää kerrallaan.
Vinkki! Lisää hieman sormisuolaa leivän päälle ennen paistamista.
6. Paista uunin keskiosassa n. 250°C:ssa n. 8 minuutin ajan. Avaa luukku kerran paistamisen aikana ja päästä kuuma höyry pois uunista kerran paistamisen aikana. Sulje uunin luukku ja paista uunissa kunnes leipä saa toivotun värin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti
-
Ylioppilaslakkipikkuleivät – Sarin upeat keksit ylioppilasjuhliin