Kaalikeitto 2.0 – Imanin ja Leenan hittiohje
Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas ovat lukuisia somen hittireseptejä luonut parivaljakko, joka tuo iloa seuraajiensa päivittäiseen (ruoka)elämään @imanjaleenasafkaa-tilinsä välityksellä. Kaalikeitto 2.0 -ohje löytyy myös kaksikon kirjasta Arkisafkaa (WSOY 2023). Keitto tarjoillaan rapean chiliöljyn kanssa, jonka valmistamista itse kannattaa kokeilla! Se on tämän sopan salainen ainesosa.
- Annosmäärä: 4 annosta
Ainekset
- 400 g naudan jauhelihaa (15%) tai sika-nautajauhelihaa
- 1 sipuli hienonnettuna
- 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 3 cm pala inkivääriä hienonnettuna
- n. 2 tl suolaa (riippuu lihaliemen suolaisuudesta)
- muutama rouhaus mustapippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- ⅓ tl kuminan siemeniä
- 1 litra laadukasta lihalientä (tai 2 liemikuutiota ja 1 l vettä)
- 1 tl tummaa misoa 3 dl kuumaa vettä sekoitettuna
- 2 laakerinlehteä
- 700 g valko- tai keräkaalia ohueksi suikaloituna
Tarjoiluun
- 1–2 tl rapeaa chiliöljyä per annos
- kevätsipulia hienonnettuna
- seesaminsiemeniä
Rapea chiliöljy
- 2 dl rypsiöljyä
- 5 isoa valkosipulinkynttä ohueksi siivutettuna
- 3 pientä salottisipulia ohuiksi renkaiksi siivutettuna
- 1 laakerin lehti
- 1 kanelitanko
- 1 rkl chilijauhetta
- 1 rkl chilirouhetta
- ¾ rkl sokeria
- ⅓ tl suolaa
- 1 rkl soijaa
Valmistusohje
Kaalikeitto 2.0
- Ruskista jauheliha isossa kattilassa. Lisää joukkoon sipuli, valkosipuli ja inkivääri, kuullota hetki. Mausta suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja fenkolin- ja kuminansiemenillä.
- Lisää lihaliemi, veteen sekoitettu miso ja laakerinlehdet, kiehauta. Sekoita joukkoon kaalisuikaleet. Anna kiehua kannen alla puolisen tuntia.
- Valmista keiton poristessa rapea chiliöljy (ohje alla)
- Viimeistele lautasannos chiliöljyllä, kevätsipulilla ja halutessasi seesaminsiemenillä.
Vinkki: Tee iso kattilallinen ja lusikoi seuraavina päivinä joukkoon hapankaalia tai kimchiä. Saat kivaa vaihtelua.
Rapea chiliöljy
- Lisää kattilaan öljy, salotit, valkosipulit, kanelitanko ja laakerinlehti. Anna porista keskilämmöllä kunnes salotit ja valkosipulit muuttuvat kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi.
- Lisää kuuman kestävään kulhoon sillä aikaa kaikki loput mausteet, paitsi soija.
- Nosta reikäkauhalla tai lastalla valmiit salotit, valkosipulit ja mausteet pois kattilasta. Varmista että öljy on edelleen kuumaa.
- Kaada kuuma öljy kulhoon mausteiden päälle samalla rivakasti sekoittaen. Lisää salotit ja valkosipulit sekaan. Anna jäähtyä.
- Sekoita jäähtyneen öljyn joukkoon soija. Siirrä kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti