Koko Suomi leipoo: ”Päiväretki kuivurille” Omenapiirakka paahdetulla kaurapohjalla, vaniljakastikkeella ja kauramurulla
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.
Pohja
- 125g voita
- 1dl fariinisokeria
- 1 kanamuna
- 1 dl vehnäjauhoja
- 3 dl kaurahiutaleita
- 2 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 25g voita vuoan voiteluun
Vaniljakiisseli
- 7 dl täysmaitoa
- 8 kananmunan keltuaista
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 dl maissitärkkelystä
- 0,25 tl suolaa
- 1 vaniljatanko
Täyte
- 5 kpl Granny smith-omenoita
- 2 tl kanelia
- 2 rkl sokeria
Kauramuru
- 10 g voita
- ½ dl hunajaa
- 2 dl paahdettuja kaurahiutaleita
Vaniljaranskankerma
- 1 prk (200g) ranskankermaa
- 1 tl vaniljasokeria
Koristeet
- Omenapuun oksia/ -lehtiä
Valmistusohje
POHJA: Lämmitä uuni 180 astetta. Aloita paahtamalla kaurahiutaleita kuivalla kuumalla pannulla, kunnes saavat paahteisen värin. Jäähdytä. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää muutamassa erässä taikinaan. Levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle jauhotetuin käsin. Esipaista pohjaa uunissa noin 10min ajan.
VANILJAKIISSELI: Vatkaa sekaisin munankeltuaiset, sokerit ja maissitärkkelys. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet maidon sekaan. Lämmitä maito lähes kiehuvaksi. Lisää 1/3 maidosta muna-sokeriseokseen samalla vatkaten. Kaada yhdistetty muna-maitoseos takaisin kattilaan lopun maidon kanssa. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Lisää suola. Jäähdytä välillä sekoittaen kuoren muodostumisen välttämiseksi.
PIIRAKKA: Kuori omenat. Viipaloi ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Levitä jäähtynyt kiisseli esipaistetun pohjan päälle. Lado kiisselin päälle omenat lomittain. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Paista n. 30min uuni keskitasolla.
KAURAMURU: Paahda kaurahiutaleet pannulla paahteisen värisiksi.Lisää voi ja hunaja pannulle ja anna paistua miedolla lämmöllä noin 5 min. Ripottele jäähtyneenä paistetun omenapiirakan päälle.
VANILJARANSKANKERMA: Sekoita ranskankerma ja vaniljasokeri keskenään. Irrota piirakka irtopohjavuoasta, kun se on hieman jäähtynyt. Siirrä varovasti tarjoilualustalle. Koristele. Tarjoa kylmän vaniljaranskankerman kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti