Perinteinen lanttulaatikko
Lanttulaatikkoa syödään tänäkin päivänä jouluisin, mutta miksi vain silloin? Tämä ohje on hyvä esimerkki suomalaisesta perinneruoasta, joka tehtiin yksinkertaisista aineksista. Laatikkoruokien reseptejäkin on lukuisia ja ennen vanhaan niitä hauduteltiin hiljaa ja pitkään, pitkään uunin jälkilämmössä esimerkiksi leivontapäivän päätteeksi. Kokeile muulloinkin kuin jouluna! Tässä reseptissä käytetään perinteisiä joulumausteita, kuten inkivääriä ja muskottia. Lisäksi lanttulaatikko-ohje hyödyntää muita joulukeittiön ruokia, sillä lantut ja porkkanat keitetään pehmeiksi kinkkuliemessä. Lanttulaatikko tarjoillaan tässä reseptissä yhdessä rapeiden siansivusiivujen kanssa, mutta laatikko sopii tietysti myös kinkun tai kalkkunan lisukkeeksi, tai nautittavaksi myös muulloin kuin joulunaikaan.
Lanttulaatikko-ohje neljälle
- 900 g lanttua
- 100 g porkkanaa
- 4 dl kinkunlientä (tai lihalientä)
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 1 ½ dl kuohukermaa
- 1 ½ rkl siirappia
- ½ tl inkiväärijauhetta
- ½ tl muskottiraastetta
- 1 muna
- 2 rkl voita
- 2 rkl korppujauhoa
Tarjoiluun
- 500 g suolattua siansivua siivuina
Valmistusohje
1. Paloittele lantut ja porkkanat ja keitä ne pehmeiksi kinkunliemessä (tai lihaliemessä). Survo kypsät juurekset soseeksi.
2. Sekoita keskenään vehnäjauho ja kerma, lisää muna, siirappi sekä mausteet ja lisää juuressoseeseen hyvin sekoittaen.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka ja kaada sose siihen. Tasoita pinta ja ripottele päälle korppujauhoa tasaiseksi kerrokseksi. Tipauttele pinnalle loppu voi nokareina ja paista 45 minuuttia. Paista siansivusiivut rapeiksi keskilämmöllä paistinpannussa ja tarjoile lanttulaatikon kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti