Ampumahiihtoon merkittävä muutos – Ruotsin olympiavoittaja ärähti: "TV:n takia"

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on vahvistanut, että se muuttaa lähtöjärjestelmäänsä tulevalle kaudelle. Ampumahiihtäjät eivät ole ottaneet muutosta mielellään vastaan ja erityisesti olympiavoittaja Sebastian Samuelsson on kritisoinut sitä.

Aikaisempina kausina parhaimmat urheilijat ovat voineet valita lähtöryhmänsä sprinteissä ja normaalimatkoilla. IBU vahvisti keskiviikkona, että systeemi tulee nyt muuttumaan. Enää ei 15 eniten maailmancupin pisteitä kerännyt urheilijaa saa valita lähtöryhmäänsä.

Muutoksen myötä urheilijat lähtevät kisaan sen loppupuolella. IBU:n mukaan tällä halutaan tuoda lisää jännitystä ja parempia kokemuksia tv-katsojille.

– En oli rehellisesti sanottuna positiivisella mielellä, en todellakaan. Varsinkaan sen vuoksi, miten prosessi eteni IBU:n puolelta, Elvira Öberg sanoi aiemmin Expressenille.

Sebastian Samuelsson toimii puheenjohtajana urheilijoiden komiteassa. Hän on kokoustanut asian tiimoilta useaan otteeseen IBU:n johdon kanssa. Hän oli myös tuomassa esille johdolle lähetettyä kirjettä, jonka oli allekirjoittanut yli sata urheilijaa 16 eri maasta.

– Olemme todella kriittisiä tämän ehdotuksen suhteen ja äänestimme sitä vastaan. Tiedän, että suurin osa kaikista ampumahiihtäjistä on tätä vastaan. Se on sen vuoksi turhauttavaa. Meillä on mielestäni ollut aiemmin hyvä systeemi. Kaikki ovat ovat tyytyväisiä sen suhteen. Olemme ymmärtäneet, että muutos on TV:n takia ja jotta tulisi jännittävämpiä kilpailuja, Samuelsson sanoi Expressenille.

– Nyt on olemassa riski, että tulee epäreiluja kilpailuja. Että tietyt urheilijat, tähtiurheilijat levittäytyvät ympäriinsä. Joku sijalla 16 oleva voi saada lähtönumeron 16 ja samalla sijalla 15 oleva voi saada lähtönumeron 75. Siitä voi seurata epäreilua kilpailuja, Samuelsson summasi.

Epäreilut kilpailut voivat tulla Samuelssonin mukaan vaihtuvista sääoloista ja huonommista laduista. 

– Mielipiteemme on ollut koko ajan selvä. Meillä on mielestämme ollut useita parannusehdotuksia. He ovat kuunnelleet meitä, mutta jos tarkastelee heidän alkuperäistä ehdotusta ja nyt tullutta päätöstä, niin muutoksia ei ole tapahtunut. Joten he eivät ole ottaneet näkökantojamme vakavasti, koska muutoksia ei ole tullut.

Maailmancup käynnistyy 30. marraskuuta Suomen Kontiolahdella. Tuolloin uusi systeemi on käytössä ensimmäistä kertaa.

– Uskon, että tässä tarvitaan hiukan onnea. Jos on hyvät olosuhteet ja hienoja talvipäiviä, niin suurta eroa ei tulla näkemään. Jos tulee kuitenkin huono keli, niin tästä tulee huonosti toimiva systeemi, Samuelsson päätti.

Lue myös:

    Uusimmat