Matkapuhelimista on tullut todella tärkeitä työkaluja, joita ihmiset hyödyntävät niin työssään kuin vapaa-ajallaan.
Koska älypuhelimet seuraavat käyttäjiään kaikkialle ja niillä suoritetaan paljon erilaisia arkisia toimintoja, uhkana on, että verkkorikolliset iskevät niihin tulevaisuudessa entistä useammin.
Älypuhelimet saattavat olla pahimmilaan verkkorikollisille oikeita tietopankkeja ja kultakaivoksia. Muun muassa näistä syistä puhelimesi kiinnostaa rikollisia:
1. Puhelin tietää käyttäjästään todella paljon
Ennen kännykät sisälsivät lähinnä vain tekstiviestejä sekä puhelu- ja yhteystietoja. Nykyään tilanne on kuitenkin aivan toinen. Internetin aikakaudella puhelin tietää käyttäjästään kaikenlaista aina ajantasaisista sijaintitiedoista pankkitietoihin ja luku- sekä kulutustottumuksiin. Identiteettivarkauksista on tullut helpompia.
2. Henkilökohtaiset puhelimet ovat ovi yrityksiin
Monissa yrityksissä on käytössä periaate, että työntekijät saavat käyttää töissä omia laitteitaan, kuten kannettavia tietokoneita, tabletteja ja matkapuhelimia. Henkilökohtaisten tietojen lisäksi älypuhelimet saattavat siis sisältää myös yrityssalaisuuksia.
3. Tietoturvasta ei usein huolehdita tarpeeksi
Kun työntekijät käyttävät omia laiteitaan sekä töissä että vapaa-ajalla, yhtenäisen tietoturvastrategian muodostaminen ja siitä huolehtiminen hankaloituu yrityksen kannalta.
Tutkimuksen mukaan yritysten toimitusjohtajat ja it-vastaavat arvioivat matkapuhelinten muodostavan yrityksissä suurimman tietoturvariskin.
4. Mukavuudenhalu heikentää tietoturvaa
Puhelimet sisältävät paljon tietoa muun muassa sen takia, että ihmisistä on tullut mukavuudenhaluisia. Kaikki halutaan hoitaa puhelimitse pankkiasioista ostosten tekoon. Erilaiset sovellukset sisältävät suuret määrät esimerkiksi kirjautumistietoja.
Jatkuva tunnusten näppäily on hidasta ja turhauttavaa. Usein moni sivu kysyykin, tallennetaanko kirjautumis- tai lomaketiedot ja siihen on helppo vastata myöntävästi. Autofill-toiminnossa piilee kuitenkin merkittävä tietoturvariski, kun suuret määrät tietoa tallennetaan muistiin.
5. Puhelin on samalla lompakko
Kännykällä on helppo käyttää pankkipalveluja. Sovelluksia on moneen lähtöön. Osa on pankkien omia, mutta lisäksi markkinoilla on puhelinmerkkien omia ”lompakkosovelluksia” ja erilaisia PayPalin kaltaisia maksupalveluita. Siinä missä taskuvarkaita kiinnostaa huolettomasti farkkujen takataskusta pilkottava lompakko, verkkorikolliset näkevät älypuhelimissa tilaisuutensa kääriä rahaa.
6. Puhelin tietää, mitä teit viime kesänä
Matkapuhelin on selvillä pankkitietojen lisäksi käyttäjänsä sijainnista ja esimerkiksi työpaikasta. Paikannustekniikka helpottaa elämää ja moni sovellus hyödyntääkin sitä. Siihenhän esimerkiksi karttasovellukset perustuvat.
Paikannusominaisuudessa on kuitenkin varjopuolensa. Älyluurien paikannustiedot on helppo hakkeroida. Lisäksi käyttäjät saattavat tarjota samoja tietoja myös omaehtoisesti tägäämällä itsensä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa johonkin tiettyyn kohteeseen.
Klassisin paikannustietoihin perustuva rikos taitaa olla tyhjien kotien jäljittäminen ja sitä kautta asuntomurto.
7. Bluetooth-yhteys on kuin tiirikoitava ovi
Bluetooth on puhelimissa nykyään vakio-ominaisuus. Erilaiset sisällöt siirtyvät tekniikalla helposti laitteesta toiseen, mutta samalla Bluetooth toimii potentiaalisena ovena rikollisille. Tiirikoimiselle on jopa oma englanninkielinen terminsä: bluebugging. Verkkorikollinen voi ottaa yhteyden kautta puhelimesi etänä haltuunsa tai vakoilla haluamiaan tietoja.
8. Rikollisilla on älypuhelinten hyödyntämiseen omia kikkoja
Muutama vanha temppu tietää rikollisille helppoa rahaa. Esimerkiksi Kiinassa on ollut paljon tapauksia, joissa haittaohjelma on saanut puhelimet soittelemaan maksullisiin numeroihin. Yksi puhelu ei tee huijarista vielä rikasta, mutta tuhannet tekevät.
9. Puhelinten kautta on helppo tykittää roskapostia
Roskapostiksi lasketaan kaikenlaiset huijaus- ja kalasteluviestit, joilla rikolliset pyrkivät hyötymään pahaa-aavistamattomista vastaanottajista. Puhelinten kautta on helpompi välittää roskapostia, sillä lähettäjien jäljittäminen on palveluntarjoajille haastavaa.
10. Puhelinten omistajat eivät usein osaa olla varuillaan mahdollisista tietoturvauhkista
Moni muistaa suojata kyllä tietokoneensa haittaohjelmilta ja käyttäytyä internetissä järkevästi läppäriä käyttäessään, mutta unohtaa samat varotoimet puhelinta näprätessään.
On tärkeää muistaa, että älypuhelin on haavoittuvainen siinä missä kaikki muutkin laitteet.
Lähde: We live security
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.