10 vuotta sitten nähtiin yksi MM-historian kuuluisimmista käsivirheistä – Suarezille ei edelleenkään anneta anteeksi

17.02234394
Julkaistu 02.07.2020 20:04

MTV URHEILU – STT

Torstaina tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta kuumasta jalkapalloillasta Etelä-Afrikan Johannesburgissa – illasta, jota ei vierähtänyt vuosikymmen ole saanut unohtumaan länsiafrikkalaisessa Ghanan valtiossa.

Siellä muistetaan MM-puolivälierästä Uruguayn ja Ghanan välillä ei niinkään maaleja, vaan maalittomaksi jäänyt tilanne.

Kaikkien aikojen turnaustaan pelannut Ghana oli vienyt Uruguayn nimekkään ryhmän jatkoajalle 1–1-tilanteessa. Tuon puolituntisen lopulla Uruguayn tähtihyökkääjä Luis Suarez oli hänelle vieraammassa päässä kenttää sinipaitaisten puolustaessa Ghanan painostusta. Ja puolustustehtävänsä Suarez tekikin, torjumalla maaliviivalla seistessään hienosti Steven Appiahin vedon.

Varsinainen draama alkoi pari sekuntia sen jälkeen, kun Suarez torjui Dominic Adiyiahin maaliin menevän puskun maaliviivalta. Kädellään. Suarez ajettiin ulos, Ghana epäonnistui käsivirheestä tuomitussa rangaistuspotkussa, ja Uruguay marssi MM-välieriin voittamalla rangaistuspotkukisan.

– Meitä vedätettiin. Kun pallo torjutaan maaliviivalta kädellä – sen pitäisi olla hyväksytty maali, Ghanan joukkueen puolustaja John Paintsil muistelee 10 vuoden taakse BBC:n jutussa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

17.02234403

"Hän tietää, mitä teki"

Paintsilin mukaan tilanteesta puhutaan yhä Ghanassa. MM-joukkueessa Paintsilin tavoin puolustajana pelannut Hans Sarpei myöntää BBC:n jutussa, että tapahtunut on hänelläkin yhä mielessä.

– En voi antaa hänelle (Suarezille) anteeksi, koska kyseessä ei ollut vahinko. Hän tietää, mitä teki. Me itkimme ja näimme, kuinka meitä huijannut juhlii (MM-välieräpaikkaa). Kuinka voisin antaa hänelle anteeksi? En koskaan. En koskaan, Sarpei sanoo.

Suarez kommentoi pelin jälkeen, että "Jumalan käsi kuuluu nyt minulle", viitaten Diego Maradonan myyttiseen maaliin Englantia vastaan vuoden 1986 MM-turnauksessa.

Ghana puolestaan lähti pettymyksen kanssa kotiin, eikä ole sen jälkeen ollut varteenotettava tekijä MM-karkeloissa. Eikä koko maanosallakaan ole tuon tapahtuman jälkeen ollut juuri jakoa MM-kisoissa: yksikään afrikkalaisjoukkue ei ole kahdessa viimeisimmässä MM-turnauksessa ollut lähelläkään MM-välieriä.

– Ehkä lisääntyvä joukkuemäärä MM-kisoissa voisi auttaa meitä... Itse en tiedä, milloin unohdan tuon muiston (kesältä 2010). Se on osa minua, 39-vuotias Paintsil päättää.

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallo