Opintojen ohessa työssäkäyvän opiskelijan kannattaa mitoittaa kuukausittainen työtulonsa keskimäärin 800–1000 euroon, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton selvitys.
Tämä perustuu siihen, että opiskelijan saamat tuet, opintoraha ja asumistuki, vähenevät palkkatulojen noustessa. Samalla myös verotus kiristyy.
– Noin 14 000 euron vuotuisten työtulojen jälkeen käytettävissä olevat tulot kasvavat lisätienesteistä enää hyvin vähän. Tällöin opiskelijan on järkevää pohtia, olisiko opintojen nopeuttamisesta enemmän hyötyä kuin työnteosta, järjestön ekonomisti Janne Kalluinen toteaa.
Nopeasta valmistumisesta hyvitystä
Opiskelijalle on taloudellisesti hyödyllistä myös valmistua ripeästi.
Määräajassa valmistunut korkeakouluopiskelija voi kuitata osan opintolainastaan opintolainahyvityksen tai opintolainavähennyksen ansiosta.
Esimerkiksi 12 500 euron opintolainasta voi yliopistosta maisteriksi määräajassa valmistuva saada opintolainahyvitystä 4 000 euroa.
– Näillä kannustimilla opiskelija voi saada itselleen tuhansien eurojen hyödyn, kun lainapääomaa ei tarvitse käytännössä maksaa kokonaan takaisin, Veronmaksajat tiedottaa.