12.6.2002 Tomaattileipä eli bruchetta, tuoretomaattikeitto ja täytetyt tomaatit

Julkaistu 12.06.2002 11:53

maalaisleipää
valkosipulia
oliivi- tai rypsiöljyä
tomaattia
suolaa
mustapippuria
basilikaa

1. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi ja mausta suolalla, rouhitulla mustapippurilla, öljytilkalla ja basilikalla.
2. Leikkaa maalaisleivästä reiluja viipaleita ja paahda ne . Sipaise pintaan vähän öljyä ja hiero halkaistulla valkosipulilla.
3. Levitä päälle maustettua tomaattia. Tarjoa esim. alku- tai välipalana.

Tuoretomaattikeitto


noin 800 g kypsiä tomaatteja
2-3 dl kookosmaitoa tai ruokakermaa
2 valkosipulin kynttä
chiliä
mustapippuria
ripaus sokeria
(muutama aurinkokuivattu tomaatti)
(vähän vettä tai kanalientä)
korianteria tai basilikaa

1. Lohko tomaatit ja poista kanta. (Jos haluat poistaa kuoren tomaateista, tee pintaan ristiviilto, kasta kiehuvaan veteen hetkeksi ja nosta sen jälkeen heti kylmään veteen jäähtymään. Vedä kuori pois ja lohko tomaatit vasta tämän jälkeen.)
2. Kaada tomaattilohkot monitoimikoneeseen tai tehosekoittajaan, lisää paloiteltu valkosipuli ja kookosmaito tai kerma sekä väriä parantamaan muutama aurinokokuivattu tomaatti ja hienonna tasaisen sileäksi.
3. Mausta keitto chilillä ja ripauksella sokeria ja jäähdytä. Jos keitto on liian sakeaa, lisää vähän vettä tai kanalientä.
4. Silppua keiton pinnalle tuoretta basilikaa tai korianteria ja tarjoa keiton seuraksi paahdettuja leipäkuutioita tai muuta hyvää leipää.
5. Keitto maistuu myös kuumana; kuullota tomaatteja ja valkosipulia hetki öljyssä, lisää tilkka kanalientä ja hauduta 10-20 minuuttia. Surauta hienoksi ja lisää kookosmaito tai kerma. Kuumenna kiehuvkaksi ja mausta.

Täytetyt tomaatit


8 kiinteää kypsää pienehköä tomaattia

pala tai 1 mieto sipuli
(vähän naattia)
tilkka (oliivi)öljyä
2 rkl hienonnettua persiljaa
2-3 rkl hienonnettua basilikaa
suolaa, mustapippuria
4 rkl silputtua palvikinkkua

8 rkl maustettua raejuustoa
pätkä kurkkua pieninä kuutioina
mustapippuria

1. Leikkaa tomaateista "hattu" pois. Koverra luiskalla sisus ja anna tomaattien valua hetki alasuin. Sisuksen voit käyttää esim. keittoon.
2. Sekoita keskenään pieneksi silputtu sipuli, öljy, yrtit sekä palvikinkku tai savukala tms. Mausta hyvin.
3. Lusikoi täyte tomaattien sisään ja nosta hattu päälle.
4. Suikaloi tarjoiluvadille tai neljälle lautaselle salaattia ja nosta päälle tomaatit. Tarjoile leivän kanssa kevyenä lounaana, alkuruokana tai osana buffettipöytää.
5. Maustetu raejuustot sopivat hyvin sellaisenaan tai esim. kurkkusilpulla jatkettuna kylminä tarjottavien tomaattien täytteeksi.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle