Zhang, 17, on maailman pisin nainen – tekee koripallokentällä murhaavaa jälkeä

17-vuotias Zhang Ziyu on 220 senttimetriä pitkä ja näin ollen maailman pisin nainen. Hän on ikäluokassaan pituutensa ansiosta lähes ylivertainen koripalloilija.

Katso jutun ylälaidan videolta, mistä on kyse.

Ziyu takoi hurjan määrän pisteitä kesän alle 18-vuotiaiden Aasian mestaruuskisoissa, kun Kiina ylsi hopealle. 17-vuotias Ziyu iski tauluun ennätykselliset 44 pistettä Japania vastaan alkulohkon ottelussa. Turnauksen loppuottelussakin Ziyu oli hurjalla pelipäällä pussittaen 42 pistettä, mutta sekään ei riittänyt, kun Australia marssi mestaruuteen lukemin 96–79.

Hän on tehtaillut hurjia pistemääriä aikaisemminkin. Pari vuotta sitten Ziyu tehtaili käsittämättömät 68 pistettä Shandongin maakunnan mestaruusturnauksen loppuottelussa. Sekin finaali päättyi katkerasti Ziyun joukkueen tappioon, kun Zibon kaupunki otti voiton Jinanista lukemin 91–90.

Vasta 17-vuotias Ziyu on kahden koripalloilijan jälkeläinen. Hänen isänsä Zhangoli 213-senttinen ja pelasi armeijan joukkueessa. Äiti Yu Ying, 198 cm, pelasi monta vuotta sentterinä Kiinan maajoukkueessa. 

Zhang Ziyu on ollut jo lapsesta asti poikkeuksellisen kookas. Hänen kerrotaan olleen jo 160-senttinen peruskoulun ensimmäisellä luokalla. 11-vuotiaana pituutta oli kertynyt jo 208 senttimetri, ja tv-kuvausryhmä tuli ihmettelemään poikkeuksellista koripalloilijaa valtakunnallisiin uutisiiin.

Seuraaviin olympialaisiin

Alle 18-vuotiaiden Aasian mestaruusturnaus osoitti, että kyseessä on poikkeuksellinen pelaaja, jolla on todella kirkas tulevaisuus edessään. Ziyu ei ole kuitenkaan vielä pelannut kovinkaan montaa pelaajaa vastaan, joka olisi edes lähellä hänen pituuttaan. Nuorten kisoissa hän tehtaili koreja pääsääntöisesti molemmat jalat tukevasti maassa, sillä hyppäämiseen ei ollut tarvetta.

Kiinalaislähteiden mukaan harjoituksissa keskitytään vahvistamaan jalkoja ja ertyisesti polven ja nilkan seutuja. Hänen valmentajiensa mukaan Ziyu on vielä fyysisesti raakile. Seuraavina vuosina harjoittelutehoa on tarkoitus lisätä, jotta hän pystyy pelaamaan aikuisten pelejä. 

– Jos kaikki menee hyvin, hän voi päästä kiinni aikaisintaan vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisiin.

Maailman pisin

Zhang Ziyun pituudesta liikkuu eri sivustoilla eri pituuksia, ja hän on joidenkin kiinalaislähteiden mukaan jopa 226 senttimetriä pitkä, mutta kansainvälisen koripalloliiton sivuilla hänen pituudekseen on ilmoitettu 220.

Sekin riittää maailman pisimmän naisen titteliin. Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman pisin nainen on tällä hetkellä turkkilainen Rumeysa Gelgi 215,16 senttimetrillä.

Ziyu on myös 2,2 metrin koollaan maailman kaikkien aikojen pisin naiskoripallolija. Edellistä ennätystä piti hallussaan Puolan Margo Dydek, joka oli 218 senttimetriä pitkä. Hän pelasi Yhdysvalloissa WNBA:ssa vuosina 1998-2008.

Lue myös:

    Uusimmat