Osso buco
- n. 1,5 kg naudan/härän potkaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 tl valkopippuria
- 1 tl suolaa
- voita
- 2 dl paseerattua tomaattikastiketta
- 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
- nippu tuoretta persiljaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 4 salottisipulia
- 4 porkkanaa
- 3 dl lihalientä
- 3 dl valkoviiniä
- 3 laakerinlehteä
Leikkaa potkaviipaleiden ulkoreunaan pari viiltoa, etteivät reunat nouse paistettaessa ylös. Sekoita lautasella jauhot ja mausteet. Jauhota viipaleet molemmin puolin ja ruskista yksitellen sulaneessa voissa padassa. Laita lihat pataan. Lisää mukaan paseerattu tomaattikastike, valkosipulit, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä persiljasilppu. Lisää myös kuoritut, suikaloidut sipulit ja silputut porkkanat. Lisää vielä nesteet ja laakerinlehdet. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla joko liedellä tai uunissa noin 170 asteessa 2-3 tuntia. Mitä pitempään haudutat ruokaa, sitä parempaa siitä tulee.
Sienipolenta
- n. 2 dl esikeitettyjä polentaryynejä
- n. 6 dl lihalientä
- kourallinen kuivattuja sieniä
- lämmintä vettä liotukseen
- 1 sipuli
- suolaa
- pippuria
- voita kuullotukseen
- parmesanraastetta kuorrutukseen
Laita kuivatut sienet likoamaan lämpimään veteen. Kiehuta lihaliemi. Sekoita polentaryynit voimakkaasti vatkaten kiehuvaan nesteeseen. Anna hautua hetki.
Purista sienistä ylimääräinen neste pois. Pilko sienet ja sipuli ja kuullota niitä voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kuullotetut sienet polentan joukkoon.
Kaada polenta laakeaan vuokaan ja anna jäähtyä ja jähmettyä. Leikkaa polentalevystä paloja ja ripottele päälle parmesanjuustoraastetta. Paista palat voissa pannulla tai 200 asteisessa uunissa noin 5-10 min.
Reseptit: Sanna Miettunen