Suomen kesää kehutaan usein vähälumiseksi. Säät ovat olleet arvoituksellisia vuosien saatossa myös jouluisin. On pyhiä, jolloin pakkanen paukkuu kuin entisajan saduissa ja toisena vuonna saattaa tapaninajelulla vastaasi päristä moottoripyörä.
Joulun lumiennätyksiä 1900-luvulla on tilastoitu niin etelässä kuin pohjoisessakin. Vuonna 1915 Helsingissä mitattiin huimat 63 senttiä lunta. Sodankylä ylsi miltei sentilleen samaan vuonna 1979, kinosten kohotessa 62 senttiin.
Kylmästä lämpimään
Merkittävänä urheiluvuonna 1995 koko joulu oli kylmä halki maan. Jouluaamuna oli 30–39 pakkasastetta, ainoastaan rannikoilla pakkastaso oli hieman alhaisempi. Pakkanen piti pintansa koko joulun pyhät 12 ja 28 asteen välillä.
1915 Helsinki hehkui kylmää, pakkasen laskiessa 25,4 miinusasteeseen.
– Lämpimin vuosi oli kymmenisen vuotta sitten 2006, kun asteet Helsingissä olivat plussan puolella 7,5 astetta, meteorologi Joanna Rinne Forecalta sanoo.
Vuoden 2006 joulu olikin ennätyksellisen leuto ja se mitattiin jopa yhdeksi lauhimmista yli sadan vuoden aikana. Pohjois-Suomessa lauhoja jouluja on lähikymmenvuosina ollut muun muassa vuosina 1992 ja 2007.
Huomionarvoista on, että neljä viidestä lämpimimmistä jouluista on pääkaupunkiseudulla sijoittunut 2000-luvulle.
Pohjoinen joulu on ollut lämpimillään 1926, kolmessa pakkasasteessa. Kiritty on kuitenkin toiseen suuntaan, Sodankylän pakkasennätys otti sijansa 1945 huimalla 40,3 miinusasteella.
Varmuudella valkeaa
Sodankylässä voidaan sanoa joulun olevan valkea joka vuosi. Tilastoitujen joulujen vähälumisin on pohjoisessa ollut vuonna 1938.
– Sodankylässä mitattiin syvyydeksi vain kaksi senttimetriä, kertoo Joanna Rinne.
Keskimäärin kaksi kolmesta joulusta on sisämaassa valkea, saaristossa vain noin joka toinen vuosi.
Viime vuosilta pääkaupunkiseutu muistaa vuoden 2010 joulun, kun pakkanen kipusi jopa yli 20 asteen.
– Vihdissä mitattiin tasan 30 miinusastetta, Rinne tietää.
Samaan aikaan pohjoisessa nautittiin lauheammista säistä, Utsjoki-Nuorgamin mittari ylsi aattona kovimmillaan vain viiteen pakkasasteeseen. Pohjois-Karjala kuitenkin pieksi kylmyydessään myös eteläisen Suomen. Lunta riitti kaikille, Helsingissä mitattiin 49 senttiä, kun Tohmajärvi upotti 52-senttiseen hankeen.
Joulun rauhaa
Vaikka muita ääri-ilmiöitä on esiintynyt, ei kuitenkaan talvisia myrskyjä joulun aikaan ole juuri tavattu.
– Myrskyjä ei ole muistini mukaan joululle sattunut, lukuunottamatta vuoden 2011 tapaninpäivän Tapani-myrskyä, joka olikin sitten yksi eniten tuhoa aiheuttavista myrskyistä Suomessa, kertoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.
Joulu joutuu ja ilmakin laskeutuu sen rauhaan.