2000-luvun alussa nähtiin ohjelmia, joita ei voisi kuvitellakaan esitettävän enää – muistatko nämä kohauttaneet tositelevisiosarjat?

Monet 2000-luvun alussa televisioissa nähdyistä realitysarjoista ovat sellaisia, joita ei voisi harkita esitettävän enää tänä päivänä.

MTV Uutiset julkaisee jouluna luetuimpia juttujaan. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 25. kesäkuuta 2022.

Tositelevisiosarjojen murros televisiossa nähtiin toden teolla vuosituhannen vaihteessa, ja 2000-luvun alku olikin kaikessa moninaisuudessaan realityohjelmien ensimmäistä kulta-aikaa. 

Tuolloin ruuduissa nähtiin useita ohjelmia, joita ei voisi kuvitella esitettävän enää tänä päivänä. 

Teimme koosteen sarjoista, jotka kohauttivat jo omana aikanaan. Muistatko nämä kaikki?

Hurja muodonmuutos

Hurja remontti -sarjaa esitetään yhä edelleen, mutta ennen kotien täydelliseen uudistamiseen keskittyvää sarjaa Yhdysvalloissa sai alkunsa sen edeltäjä Hurja muodonmuutos, jossa täyden uudistuksen kokivat kotien sijaan ihmiset. Ohjelman ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 2002.

Jokaisessa jaksossa nähtiin ohjelmaan valittuja osallistujia, "rumia ankanpoikasia", joiden ulkonäkö laitettiin täysin uuteen uskoon kauneusleikkausten, erilaisten operaatioiden sekä tyylivinkkien avulla. 

Hurjan muodonmuutoksen jaksot päättyivät aina siihen, kun muodonmuutoksen läpikäynyt osallistuja esiteltiin läheisilleen, ollen ainakin näennäisesti onnensa kukkuloilla elämää muuttaneesta uudesta ulkomuodostaan. 

Ohjelmassa ei kuitenkaan näytetty sitä, mitä tapahtui kun kamerat sammuivat. Esimerkiksi erään osallistujan 6-vuotias lapsi ei lähteiden mukaan enää tunnistanut vanhempaansa useiden massiivisten operaatioiden jälkeen. 

Lopulta ohjelma tuli päätökseensä vuonna 2007, eikä sen viimeiseksi jääneen tuotantokauden kahta viimeistä jaksoa edes koskaan esitetty. 

Sekaisin Miriamista

Sekaisin Miriamista -ohjelmassa sinkkumiehet kisasivat keskenään siitä, kuka pääsisi tapailemaan kuvankaunista Miriam Riveraa. Miehille kerrottiin kuitenkin vasta viimeisen jakson kuvauksissa, että Miriam oli transnainen. Tieto suututti osan miehistä niin verisesti, että he haastoivat tuotantoyhtiön oikeuteen. 

Ohjelman tuottajat antoivat aikoinaan lausunnon, jonka mukaan ohjelma oli edellä aikaansa siinä, että sen "pääosassa" oli transnainen. Transaktivistit ympäri maailman ovat kuitenkin olleet vahvasti eri mieltä ja tuominneet jyrkästi tavan, jolla Rivera esitettiin ohjelmassa. 

– Se näyttää vain kuinka matalalla rima oli vuonna 2004 transrepresentaation suhteen: kun ainoastaan transihmisen näkeminen, vaikka hän olikin vitsin kohteena, oli jotain mikä nähtiin edistyksellisenä, aktivisti Paris Lees on todennut aiheesta.

Meksikolaislähtöinen Rivera menehtyi vuonna 2019 ollessaan 38-vuotias. Riveran viralliseksi kuolinsyyn on arvioitu olleen itsemurha, mutta hänen puolisonsa Daniel Cuervo on kertonut uskovansa, että hänen puolisonsa murhattiin. 

Prinssi Harrylle morsian

Vuonna 2014 Yhdysvalloissa esitettiin yhden tuotantokauden verran ohjelmaa Prinssi Harrylle morsian, jossa nimensä mukaisesti etsittiin "prinssi Harrylle" morsianta.

Kyseinen prinssi Harry ei tietenkään ollut oikea prinssi Harry, vaan kuninkaalliselta melko paljon näyttänyt Matthew Hicks. "Prinssin" puolisoksi mieli puolestaan joukko Isoon-Britanniaan kiikutettuja yhdysvaltalaisnaisia, joille uskoteltiin, että Hicks oli oikea Harry. 

Ohjelman ideana oli odottaa mitä tapahtuisi sen päätteeksi, kun itselleen "morsiamen" valinnut "Harry" olisi tunnustanut, ettei hän olekaan oikeasti brittihovin tuohon aikaan tavoitelluin poikamies, vaan tuiki tavallinen Matthew, joka vaan sattui näyttäään Harrylta. Olisiko kyseinen nainen silti ottanut vastaan avosylin vastaan Matthewn tästä huolimatta, koska oli ihastunut tämän persoonaan, eikä sillä olisikaan ollut väliä, ettei tämä ollut prinssi Harry. 

Laajalti parjattu ohjelma kokikin loppunsa yhdysvaltalaisissa televisioruuduissa vain neljän jakson jälkeen. 

Miljonääri-Joe

Vuonna 2003 Yhdysvalloissa esitetyssä Miljonääri-Joe-ohjelmassa puolestaan joukko naisia tavoitteli komeaa ja todella rikasta poikamiestä Evan Marriottia, jonka hulppeaa elämäntyyliä ohjelman puitteissa myös esiteltiin. 

Todellisuudessa Marriott ei kuitenkaan ollut todellakaan miljonääri, vaan matalapalkkainen rakennustyöntekijä. Salaisuus paljastettiin Marriottin valitsemalle Zora Andrichille vasta ohjelman lopussa, ja kun nainen valitsi tästä huolimatta kuitenkin pysytellä Marriottin rinnalla, kaksikko palkittiin yllätyksenä miljoonalla dollarilla. 

Marriottin ja Andrichin orastava rakkaustarina päättyi pian ohjelman kuvausten jälkeen. 

Ohjelmasta nähtiin vuosituhannen alussa myös suomalainen versio Miljonääri-Jussi.

Toddlers & Tiaras

Ohjelma, josta myöhemmin omatkin ohjelmansa saaneet Alana "Honey Boo Boo" Thompson ja hänen äitinsä June "Mama June" Shannon tulivat alunperin tunnetuksi, oli vuosina 2009-2016 esitetty Toddlers & Tiaras

Kyseisessä realitysarjassa sukellettiin yhdysvaltalaisten pikkulasten kauneuskilpailujen maailmaan ja näytettiin, kuinka jopa 5-vuotiaita tyttölapsia esimerkiksi meikattiin kuten aikuisia, laitettiin "leikisti polttamaan tupakkaa" kisalavalla sekä heidät puettiin aikuismaisiin vaatteisiin, kuten topattuihin rintaliiveihin. 

Eräässä jaksossa esimerkiksi nähtiin, kuinka 3-vuotias lapsi oli puettu prostituoiduksi Julia Robertsin tapaan tämän Pretty Woman -elokuvan roolihahmon tavoin. Toisessa jaksossa puolestaan eräs äiti pakotti kauhusta ja pelosta itkevän tyttärensä kulmakarvojen vahaukseen. 

Ohjelman myötä lasten kauneuskilpailut, sekä niissä lapsiaan käyttävät vanhemmat, ajautuivatkin yhä syvemmän kritiikin kohteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat