Ahti Kallio on matkustanut Australiaa lukuun ottamalla kaikilla maailman mantereilla. Merimies kertoo Studio55.fille muutaman mieleen painuneen tarinan matkojen varrelta.
Asuntola hurrikaani Katrinan uhreille
Ahti sai kunnian olla mukana auttamassa elokuussa 2005 Yhdysvaltain Louisianan osavaltiota ravistelleen hurrikaani Katrinan uhreja. Myrskyn myötä lähes 80 prosenttia New Orleansin kaupungista jäi veden alle.
Ahti työskenteli tuolloin Finnjet-laivalla, joka kulki Pietarin, Tallinnan ja Rostockin väliä.
− Kapteeni soitti minulle, että oletko Ahti kiinnostunut lähtemään Amerikkaan. Mietin kaksi sekuntia ja kysyin, että mitä on tapahtunut.
Ahti ei epäröinyt lähteä lyhyellä varoitusajalla tuhon keskelle. Laiva lastattiin Rostockissa Atlantin ylitykseen. Ahti muistaa yhä tarkkaan hetken, jolloin historiallisen kaupungin hävitys aukesi hänen silmiensä eteen.
− Se oli kuin sodan jäljiltä. Vielä pystyssä olleissa omakotitaloissa oli pään korkeudella vihreä juova, josta vesi oli laskenut. Ihmiset olivat lähteneet pois ja asuivat missä milloinkin. Ainoa omaisuus, mikä monella oli jäljellä, oli sormus kädessä.
Rahtilaiva Finnjet toimi seuraavan vuoden ajan asuntolana kahdeksallesadalle paikallisen yliopiston kodittomaksi jääneelle opiskelijalle. Ahti vastasi kokin ominaisuudessa ruokapuolesta. Mittavasta tuhosta huolimatta kokemus jäi merimiehen mieleen positiivisena.
− Töitä oli seitsemän viikkoa ja sitten seitsemän viikkoa lomaa. Laiva oli kuin kampus. Kun tuli joulu, olin joulupukkina siellä. Minulla oli selässä iso säkki, josta jaoin leipomiani pipareita.
Oli synkkä ja myrskyinen yö…
Ahti on seilannut läpi kaikki maailman meret. Pahin ylityspaikka löytyy Pohjois-Atlantilta; tarkalleen ottaen kohdasta, jossa Titanic aikoinaan upposi. Pohjoistuuli nostattaa aaltoja, joiden pyörityksessä sekä laiva että miehistö joutuvat koetukselle.
Ei ole tavatonta, että myrskyn kourissa merimiehellä alkaa hetkellisesti viirata päästä. Ahti mainitsee yhden erityisen raskaan matkan keskellä sydäntalvea.
− Laivamme taisteli merenkäyntiä vastaan kuin teuraaksi vietävä ratsuhevonen. Olimme kohtalon armoilla, mutta myös oman kokemuksen tuoman ammattitaidon varassa.
Puhuri sulki miehistön korvat, ja pakkanen jäykisti kehot. Nuorella pojalla oli tulla tippa linssiin.
Yhtäkkiä kesken koettelemuksen Ahti alkoi nähdä kummia. Myrskyn seasta piirtyi esiin hahmo, ikään kuin merestä olisi noussut merenneito.
− Hetken kuvittelin sen olevan totta. Sitten meri viskasi kylmää suolaista vettä kasvoilleni ja heräsin todellisuuteen. Kaikki hempeys on satua näillä vesillä ja leveysasteilla. Kyllä siinä tuli järki takaisin, kun jäi vähän kuumaa kahvia päälle.
Sataman tytöt
Merimiesten maine naistenmiehinä, joilla riittää heiloja jokaisessa satamassa, elää sitkeänä. Myös Ahti muistaa vauhdikkaina ajat, jolloin hän seilasi parikymppisenä poikamiehenä tankkilaivalla latinalaisen Amerikan ja Afrikan maissa.
− Täytyy tunnustaa, että olihan niissä satamissa nuoria tyttöjä pilvin pimein. He tulivat aina taksilla satamaan vaikka sadan kilometrin päästä, kun tiesivät, minne me ankkuroidaan.
Ahti mainitsee erityisesti Hampurin takavuosien syntisenä kaupunkina, joka pullisteli laillisia ilotaloja. Naiskauneudelle oli pitkän merimatkan päätteeksi tilausta.
1990-luvulla tilanne kuitenkin muuttui. Öljykriisien ja suurempien laivojen myötä tankkilaivat jäivätkin ulkomerelle ja miehet vietiin moottoriveneellä satamaan vain muutamaksi tunniksi.
− Vanhaan aikaan oli vapaampaa. Ei sellaista romantiikka pysty enää saamaan kuin silloin, Ahti toteaa.
Kuvat: Colourbox.com
Studio55.fi/Jenni Kokkonen
Mikä ei tapa, se vahvistaa: Hämmästyttävä havainto Titanicilta pelastuneista
Suomalaiset Titanicilla – Lue koskettavat tarinat matkustajien kohtaloista
Kuin tuuleen kadonneet – Mitä näille risteilymatkustajille tapahtui?
Lähdetkö tänä iltana Skotlantiin? 15-vuotiaasta Ahdista tuli sattumalta merimies
Majakanvartijan työn kääntöpuoli: yksinäisyyttä ja alkoholismia
Kolmiodraama eristäytyneellä saarella: Tällaista oli luotsien ja majakanvartijoiden elämä
Oho, tämä on Suomen eteläisin asuttu paikka!
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.