Kysy itseltäsi rehellisesti, onko kotisi sotkuinen juuri nyt? Jos vastasit kyllä, lue mitä voit asialle tehdä!
Jos et ihan ymmärrä, miksei kotisi pysy niin siistinä kuin villeimmissä kuvitelmissasi – vaikka teet töitä asian eteen–, kannattaa tutustua näihin viiteen yleiseen epäjärjestystä aiheuttavaan tapaan.
Jos tunnistat itsessäsi seuraavia piirteitä, lue mitä voit asialle tehdä!
1. Annat paperikasojen vallata kotisi
Ovatko postit, kirjat, kupongit ja lehdet levittäytyneinä ympäri kotiasi? Vaikka nämä asiat eivät kirjaimellisesti ole sotkua, runsain määrin esiintyvinä ja ympäri kotia hajaantuneina ne kyllä saavat kodin näyttämään sotkuiselta.
Tee näin: Pidä paperinkeräyslaatikkoa ulko-oven lähellä. Siihen voit heittää turhat mainokset heti postia lajitellessasi. Lajittele tärkeät postit puolestaan heti oikeille paikoilleen, laskut laskulaatikkoon ja muut tärkeät paperit omille paikoilleen. Peruuta lehtitilaukset, jos lehdet jäävät lukematta. Tutki myös hyllyt: löydätkö sieltä kirjoja, jotka voisit lahjoittaa eteenpäin?
2. Et laita tavaroita omille paikoilleen
Huomaatko käyttäväsi tavaroita, mutta jättäväsi ne niille sijoilleen, palauttamatta omille paikoilleen?
Tee näin: Päätä, että aina, kun lähdet huoneesta, otat jotain sellaista mukaasi, joka ei kuulu sinne – ja viet sen omalle paikalleen! Tämä vaatii myös sitä, että kaikille kotisi tavaroille on oikeasti oma paikkansa.
3. Et osaa järjestellä likaisia ja käytettyjä vaatteita
Vaatteet ovat isossa roolissa kodin epäjärjestyksessä. Voi olla vaikea oppia pois tavasta jättää vaatteet siihen paikkaan, missä ne riisutkin. Jos tuolinnojat ja makuuhuoneen lattia ovat täynnä vaatteitasi, on kuitenkin aika tehdä asialle jotain!
Tee näin: Ensi alkuun kannattaa tehdä vaatekaapin inventaario. Heitä pois turhat vaatteet. Näin saat lisää tilaa niille vaatteille, joita oikeasti käytät! Noudata sitten tätä sääntöä: aina kun otat kaapista uuden vaatteen, laita jokin vaate sinne takaisin. Tällä tavoin et ainakaan aiheuta lisää sotkua! Parasta olisi tietenkin, jos oppisit laittamaan kaikki riisumasi vaatteet heti joko takaisin kaappiin tai pyykkikoriin.
4. Luulet siivonneesi enemmän kuin todellisuudessa olet
Muisti voi tehdä temppuja. Kun mietit, milloin viimeksi olet pyyhkinyt pölyjä, saatat kuvitella tehneesi niin juuri viime viikolla – vaikka todellisuudessa olisitkin siivonnut joskus viime kuussa.
Tee näin: Kehitä itsellesi säännöllinen siivousrutiini, jota myös noudatat tai kirjoita ylös aina, kun teet jonkun kotiaskareen. Näin pysyt kärryillä siitä, milloin olisi taas aika hoitaa säännöllisesti tehtävät siivousoperaatiot.
5. Tunnet, ettei siivouksesta ole hyötyä, koska joku aina sotkee
Ajatteletko, että teet kyllä parhaasi, mutta lemmikit, lapset, kämppäkaverit tai puoliso sotkevat heti, kun olet saanut siivottua?
Tee näin: Lapsille, kämppäkaverille tai puolisolle voit kertoa suoraan, millaisia sääntöjä toivoisit noudatettavan. Kaikkien tulee tehdä oma osansa ja lapsetkin on hyvä opettaa siivoamaan omat jälkensä. Lemmikkien kohdalla kannattaa satsata oikeisiin asioihin, kuten helposti puhdistettaviin koiran- tai kissanpeteihin.
Lähde: Apartment Therapy
MTV Lifestyle – tykkää meistä Facebookissa!