Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei näe Pariisin satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tehdyssä iskussa mitään poikkeuksellista eurooppalaisen terrorismin uhkakuvan kannalta.
– Ranska on ollut pitkään yksi korkeimmista terroriuhan maista Euroopassa. Suuri uhrimäärä (12 kuollutta, toistakymmentä loukkaantunutta) on toki valitettava, MTV:n Huomenta Suomen uutisissa vieraillut Portaankorva sanoi.
Miksi Ranska on poikkeuksellinen maa Euroopassa?
– Ranska on muutaman terroristijärjestön nimeämä maa, Suomi ei ole tällaisissa listauksissa kohdelistalla.
Miltä isku näyttää suojelupoliisin silmin?
– No kyllä tämä varsin valitettava, mutta vastaa yleistä eurooppalaista terrorismin uhkakuvaa ja keinovalikoimaa tällä hetkellä
Oliko iskun takana jokin äärijärjestö, Al-Qaida tai Taleban?
– No nyt julkisuudessa on erilaisia arvioita siitä, luotettavinta tietoa saadaan, kun tutkinta Ranskassa valmistuu
Ovatko tällaiset täsmäiskut uusi trendi terrori-iskuissa? Tähän astihan Euroopassa on isketty sinne, missä on paljon ihmisiä?
– Trendi on ehkä sellainen, että pienet ryhmät ja yksittäiset henkilöt pyrkivät tekemään iskuja, ja viime vuosina trendinä ovat olleet iskut pehmeisiin kohteisiin, eli niihin joissa ei ole viranomaisvalvontaa.
Miten tällaisiin iskuihin voi varautua?
– Vaikeaa se on, mutta viranomaiset suhtautuvat näihin vakavasti, tietoa hankitaan ryhmistä ja niiden toiminnasta. Huolellisella tiedonhankinnalla ja viranomaispäätöksillä
Kuinka todennäköisesti tällaista voi tapahtua Suomessa?
– Suomen tilanne on täysin toinen kuin Ranskassa, edelleenkään meillä ei ole laajamittaisen terrorismin uhkaa olemassa, toki yksittäisen tekijän mahdollisuus meilläkin on, mutta ei tämä kovin todennäköistä Suomessa ole.
Millaisia toimenpiteitä isku aiheuttaa täällä?
– Suoranaisesti tämä ei ole aiheuttanut toimenpiteitä, toki tietoa kerätään siitä, tehdään päätöksiä sen mukaan, miten uhka näyttäytyy.