Ilmatieteen laitoksen tilastot vahvistavat sen, minkä moni on kokenut hikoillessaan päivästä toiseen: heinäkuu oli selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Koko maan tasolla heinäkuu oli itse asiassa mittaushistorian lämpimin.
Koko maan heinäkuun keskilämpötila oli 19,6 astetta, mikä ylitti sotakesän 1941 ennätyksen 0,4 asteella. Vertailukelpoiset säätilastot alkavat 1900-luvun alusta.
Video: Tuoko elokuu helpotuksen helteisiin?
Keskilämpötila oli heinäkuussa Lapissa viisi astetta ja muualla maassa 2,5–4 astetta tavanomaista korkeampi.
Paikkakuntakohtaiset keskilämpötilaennätykset paukkuivat laajalti maan pohjoisosassa ja monin paikoin myös Länsi-Suomessa. Maan etelä- ja itäosassa vuoden 2010 heinäkuu oli lämpimämpi, paikoin myös vuoden 2011 heinäkuu.
Sodankylän Tähtelän havaintoasemalla heinäkuun keskilämpötila rikkoi ensimmäistä kertaa 20 asteen rajan ja oli 20,1 astetta. Edellinen ennätys vuodelta 1925 ylittyi 1,6 asteella.
Hellepäiviä oli heinäkuussa koko maan tasolla yhteensä 27, eli siis jossain päin Suomea lämpötila ylitti 25 astetta 27 päivänä. Tämä on suurin lukema sitten heinäkuun 2010, jolloin hellepäiviä oli 30.
Yksittäisistä mittauspaikoista helteisin oli Kauhavan lentokenttä Etelä-Pohjanmaalla, jossa hellepäiviä oli 22.
Kuukauden ylin lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin Vaasan Klemettilässä 18. heinäkuuta. Alin lämpötila oli Sallan Naruskalla 1. heinäkuuta mitattu –1,7 astetta, pakkasellakin siis heinäkuussa käytiin.
Vähemmän sadetta ja enemmän aurinkoa kuin yleensä
Suuressa osassa maata heinäkuun sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi. Kuivimmilla alueilla sademäärä jäi alle viidennekseen tavanomaisesta. Kuivinta oli Ahvenanmaalla Jomalan Jomalabyssä, jossa kuukauden sademäärä oli vain 4,2 millimetriä.
Suurin kuukauden sademäärä taas saatiin Kouvolan Anjalassa, 121,5 millimetriä. Suuri osa tästä sateesta tuli 21. heinäkuuta, jolloin Anjalassa mitattiin heinäkuun suurin vuorokautinen sademäärä koko maassa: 81,1 millimetriä.
Aurinko paistoi koko maassa keskimääräistä enemmän, mutta etenkin Pohjois-Suomessa auringonpaistetuntien määrä oli suuri. Aurinko paistoi heinäkuussa maan etelä- ja keskiosassa noin 300–350 tuntia ja lounaissaaristossa ja maan pohjoisosassa noin 350–400 tuntia.
Järvet lämpenivät nopeasti
Myös järvivesien lämpötila nousi helteen mukana keskimääräistä korkeammaksi. Suomen ympäristökeskuksen tilastojen mukaan järvivedet olivat heinäkuun alussa hieman ajankohdan keskimääräistä viileämpiä, mutta niiden lämpötilat nousivat kuun puolivälistä lähtien useita asteita ajankohdan keskiarvon yläpuolelle.
Suuressa osassa maata pintavedet olivat heinäkuun lopussa yli 20-asteisia. 25 asteen raja ylitettiin heinäkuussa yhdellätoista havaintopaikalla. Jaakon päivänä 25. heinäkuuta vedenlämpöennätyksiä rikottiin noin puolella havaintojärvistä.
Kuun lopussa pintaveden lämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosissa 21–26 astetta ja maan pohjoisosassa 16–23 astetta. Lukemat ovat 2–6 astetta tavanomaista korkeampia. Edellisen kerran järvivedet ovat olleet näin lämpimiä heinäkuussa 2014.