8-vuotias tyttö toteutti jytkyn, mitä ei olla uskoa – titteli EM-kisoissa, mestari kumoon: "Emme ole koskaan nähneet"

Kahdeksanvuotiasta Bodhana Sivanandania kutsutaan – hyvällä syyllä – shakin ihmelapseksi. Brittityttö palkittiin juuri parhaana naispelaajana pikashakin EM-kisoissa Kroatian Zagrebissa.

Bodhana sijoittui 555 pelaajan joukossa peräti 73:nneksi, kun miehet ja naiset pelasivat samassa sarjassa. Kisoissa oli mukana pelaajia shakin korkea-arvoisimmista pelureista, suurmestareista, lähtien, ja näitä kovimpiakin osaajia jäi Bodhanan taakse. Koululainen onnistui päihittämään kansainvälisen mestarin ja tahkosi tasapelin suurmestarin kanssa, mitä on kuvailtu "uskomattomaksi" suoritukseksi.

– Yritän aina parhaani voittaakseni. Joskus niin tapahtuu ja joskus ei, Bodhana sanoi BBC:lle.

Hän kertoi olevansa erittäin ylpeä itsestään saamansa tittelin myötä.

Suurta hehkutusta

Financial Times kirjoitti Bodhanan tuloksen olevan kiistatta historian paras alle 10-vuotiaalta tytöltä.

Englannin shakkiliiton puheenjohtaja Dominic Lawson puolestaan kuvaili Bodhanan saavuttaneen "poikkeuksellisen tuloksen kahdeksanvuotiaalle".

– Moista emme ole koskaan nähneet tässä maassa, Lawson sanoi.

– Hänellä on huomattavan kypsä pelityyli, strateginen ja kärsivällinen. Hänellä on sitä, mitä voi kuvailla pitkäksi peliksi.

Brittiläinen kansainvälinen mestari ja kommentaattori Lawrence Trent puolestaan luonnehti Bodhanaa yhdeksi suurimmista lahjakkuuksista miesmuistiin.

– Hänen pelaamisensa kypsyys, hänen ylevä tatsinsa, se on todella henkeäsalpaavaa, Trent kirjoitti X:ssä.

– Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että hänestä tulee Englannin paras pelaaja ja todennäköisesti yksi lajin kaikkien aikojen parhaista.

Bodhana voitti vasta lokakuussa alle 8-vuotiaiden tyttöjen maailmanmestaruuden sekä perinteisessä shakissa, nopeassa shakissa että pikashakissa. Viime vuonna hän voitti Britannian naisten pikashakkimestaruuden.

Bodhanan äiti Siva Sivanandan kertoi tyttärensä pitävän shakin lisäksi matkustamisesta. Perhe aikoo tukea häntä pyrkimyksissään jatkossakin.

Lue myös:

    Uusimmat