Liisa Tiukka, 91, on asunut Tampereen Puutarhakadulla viimeiset 24 vuotta. Hän muistaa vieläkin, kuinka hänen isänsä takasi asuntolainan Työväen Säästöpankista. Sillä Tiukka osti kerrostaloasuntonsa, josta hänet kannetaan ulos maanantaina kello 10, mikäli hän ei sitä ennen muuta vapaaehtoisesti. Hän aikoo pysyä kotonaan viimeiseen asti.
Liisa Tiukka on 91-vuotiaaksi hyvässä kunnossa ja käy säännöllisesti itse kaupassa ja kirkossa. Arjen askareissa häntä auttaa kotiapu sekä siivoojat. Temperamenttiakin löytyy.
– En tiedä mihin ne minut heittävät, mutta olen sanonut, etten lähde kotoani kahtenakaan kappaleena pois. Tämä on minun kotini ollut 24 vuotta, Tiukka sanoo päättäväisenä.
Vanhusta painaa kuitenkin huoli siitä, että hän ei voi häätöpäätökseen enää vaikuttaa, ja hän joutuu lähtemään rakkaasta kodistaan.
– Tuntuu pahalle, ja joulukin on tulossa. Olen itkenyt tätä monta yötä.
Taustalla kiista taloyhtiön kanssa
Häädön taustalla on pitkäaikainen kiista taloyhtiön kanssa. Kesällä 2016 taloyhtiössä havaittiin luteita. Taloyhtiön asianajaja Mikko Ravin mukaan Tiukan omistamat huoneistot olivat tuolloin siivottomia, mutta tämä ei ollut sallinut kotinsa siivoamista tai tuholaistorjujan pääsyä asuntoonsa.
– Näiden seikkojen johdosta on päädytty siihen, että taloyhtiö on yhtiökokouksessaan päättänyt ottaa huoneistot hallintaansa, Ravi sanoo.
Kun Tiukan huoneistot oli otettu taloyhtiön hallintaan, asunto siivottiin ja ludeongelma hoidettiin. Tätä ennen Tiukalle oli annettu asianmukaiset varoitukset ja mahdollisuus sallia huoneistojen siivous ja tuholaistorjunta vapaaehtoisesti.
Haltuunottoon olisi ollut mahdollista puuttua vielä moiteajan puitteissa, mutta moiteaika ehti kulua umpeen ennen kuin Tiukka päätyi hankkimaan itselleen asianajajan.
– Kun moiteaika on kulunut, sen jälkeen ei oikein mitään ole enää tehtävissä, Tiukan asianaja Mika Miesmäki sanoo.
Miesmäki kertoo Tiukan olleen jonkin aikaa sairaalassa samoihin aikoihin, kun asuntoa oltiin ottamassa haltuun, mikä osaltaan vaikutti siihen, että Tiukka ei pystynyt vaikuttamaan haltuunottoon ajoissa.
Edellytyksiä valitukseen olisi ollut, sillä Miesmäen mukaan ei ole näyttöä siitä, että luteet olisivat olleet Tiukan asunnosta lähtöisin.
Tiukkakin on vakuuttunut luteiden tulleen muualta. Myös asuntonsa väitetystä siivottomuudesta hän on eri mieltä taloyhtiön kanssa.
– Minulla on ollut sekaista, ei likaista, hän sanoo.
Taloyhtiön kanssa tehtiin sopimus
Häätöä käsiteltiin käräjäoikeudessa vuodenvaihteessa. Koska häätöön ei lain puitteissa ollut enää siinä vaiheessa mahdollista puuttua, taloyhtiön kanssa tehtiin sopimus. Tiukka saisi asua kotonaan, mikäli sovitut ehdot täyttyvät ja muun muassa tuholaistorjuntaan liittyvät kulut maksetaan.
– Sopimukseen kuului, että kerran viikossa käy taloyhtiön valitsema siivooja ja Liisa maksaa viulut. Liisa on kaikki maksut maksanut sovitussa aikataulussa, Miesmäki sanoo.
Tiukalle järjestettiin säännöllinen siivooja ja kaikki sujui hyvin, kunnes lokakuussa tuli ilmoitus, että häätöä ollaankin panemassa täytäntöön.
Taloyhtiön mukaan syksyllä oli jäänyt kaksi siivouskertaa väliin Tiukan estelyn johdosta, mikä katsotaan sopimusrikkomukseksi ja oikeuttaa häädön täytäntöönpanoon.
Taloyhtiön asianajan mukaan siivousyritys irtisanoi siivoussopimuksen, koska Tiukka ”heitti” asunnostaan siivoojan kaksi kertaa ulos, eikä antanut suorittaa sovittuja siivouksia.
Tiukka kertoo, ettei hän ollut tyytyväinen taloyhtiön järjestämien siivoojien työn jälkeen. Eräälläkin kerralla lattia oli jätetty liukkaaksi, ja hän meinasi liukastua.
Asianajajan valitsema siivooja ei kelpaa taloyhtiölle
Kun Tiukan asianajaja kuuli syksyllä siivoussopimuksen irtisanomisesta ja häädön täytäntöönpanosta, hän järjesti Tiukalle sopimuksen toisen siivousyhtiön kanssa.
– Taloyhtiölle tämä ei kuitenkaan sopinut, sillä sopimusehtoihin oli kirjattu, että siivoojan tulee olla taloyhtiön valitsema, Miesmäki sanoo.
Taloyhtiö ei aio perääntyä häätöasiassa. Ravi perustelee taloyhtiön päätöstä sillä, että taloyhtiö ei halua ottaa riskiä siitä, että siivous laiminlyötäisiin toistamiseen.
– Yhtiö ei voi enää luottaa siihen, että siivous jatkossakaan onnistuisi, kun tässä on ollut tällaisia ongelmia.
Edes se, että kyseessä on 91-vuotias vanhus, ei auta pyörtämään taloyhtiön päätöstä.
– Aina tällaiset häätöasiat ovat inhimillisesti haastavia tilanteita, mutta kyllä tätä on harkittu myös yhtiön puolelta ja yritetty välttää se, että joudutaan menemään tähän pisteeseen asti, Ravi sanoo.
Perjantaihin asti aikaa muuttaa pois
Miesmäen mukaan Tiukalle on annettu huomiseen perjantaihin asti aikaa muuttaa vapaaehtoisesti, muuten hänet viedään väkisin pois maanantaina kello 10.
– Olen viimeiset kymmenen päivää yrittänyt joka päivä saada heitä perumaan päätöksensä, mutta hallituksen enemmistö on sitä mieltä, että Liisan on lähdettävä, Miesmäki sanoo.
Tiukka itse on tilanteesta todella järkyttynyt.
– Hallituksen puheenjohtaja ei anna yhtään periksi. Kun saisi hänen päänsä kääntymään, niin ei olisi mitään hätää, Tiukka sanoo.
Koska taloyhtiö aikoo pysyä päätöksessään, Tiukka tarttui eilen kynään ja kirjoitti korkeimmalle taholle, jonka tietää.
– Minä kirjoitin presidentille pitkän kirjeen ja pyysin apua häneltä, hän kertoo.
Tiukka kertoo tavanneensa Sauli Niinistön, kun tämä oli Tampereella kampanjoimassa edellisten presidentinvaalien alla. Siksi hän rohkeni lähestyä presidenttiä kirjeellä.
– Olin kahvia passaamassa siellä, Tiukka muistelee.
Huoli vei yöunet
Siitä, mihin Tiukka joutuu maanantaina kello kymmenen, ei Miesmäellä ole tietoa. Sitä ei tiedä myöskään Tiukka.
Miesmäen käsityksen mukaan sosiaaliviranomaiset ovat kuitenkin tietoisia tilanteesta, eikä vanhusta jätetä lumihankeen.
Viimeiset viikot ovat olleet Tiukalle todella vaikeita.
– En saa nukuttua, kun nämä ajatukset pyörivät koko ajan päässä. Kyllä tämä on niin kamalaa.
– Minulla ei ole mitään muuta toivomusta joululahjaksi kuin että saisin olla kotonani.
Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Iltalehti.