Kenellekään ei olisi pahitteeksi miettiä, mihin rahansa laittaa, vaikka pulaa rahasta ei olisikaan. Kannattaa pitää mielessä, että ostopäätös on kannanotto. Haluatko olla mukana kasvattamassa suurten ketjujen kasvua vielä suuremmaksi, vai haluatko tukea pienyrittäjiä? Viisikymppinen elämäntapapihi kertoo, mihin rahojaan ei kannata tuhlata.
1. Ylihinnoiteltu ruoka ja juoma
Eväiden tekeminen on aina hyvä idea. Täytetty sämpylä lounaskahvilassa saattaa hyvinkin maksaa viisi euroa. Tekemällä sämpylän kotona säästät pitkän pennin.
Huonolaatuinen, väärin säilytetty viini maksaa mansikoita terassilla. Parin lasillisen hinnalla saa Alkosta pullollisen laadukasta viiniä. Juo siis terassilla vain lasillinen ja jatka lipittelyä kotona, jos siltä tuntuu.
Elämäntapapihi ei koskaan käytä suurten ketjujen palveluja, vaan vie rahansa mieluummin pienyrittäjille. Pienistä kahviloista ja ravintoloista saa persoonallisempaa palvelua ja mielenkiintoisempia tuotteita.
2. Julkisen liikenteen kertaliput
Elämäntapapihi ei omista autoa, vaan käyttää julkisia liikennevälineitä. Hänellä on käytössään kausikortti, jolla voi kulkea niin paljon kuin tahtoo. Vaikka ei matkustaisikaan päivittäin, matkakortti kannattaa hankkia, sillä matkakortilla maksettu matka maksaa huomattavasti vähemmän kuin kuljettajalta ostettu kertalippu.
3. Uudet kirjat
Elämäntapapihi ostaa uutena vain työssään tarvitsemansa tietokirjat sekä matkaoppaat. Muun lukemisen hän hankkii kirjastosta, jonka loistavaa varauspalvelua hän suosittelee käyttämään. Kirjalahjat kannattaa hankkia divarista.
4. Kalliit kodinkoneet
Leipäkoneet, mehumaijat, jäätelökoneet, vohveliraudat ja ompelukoneet jäävät usein alkuinnostuksen jälkeen kaapin perukoille unohduksiin. Jos kalliin koneen haluaa ehdottomasti hankkia, se kannattaa tehdä yhdessä muutaman naapurin tai ystävän kanssa. Kukaan tuskin käyttää jäätelökonetta päivittäin. Myös lehtiä kannattaa tilata kimpassa. Elämäntapapihi tilaa tällä hetkellä kahta naistenlehteä yhdessä lähistöllä asuvan ystävättärensä kanssa ja miettii, voisiko jakaa myös Helsingin Sanomat jonkun kanssa.
5. Ohuet sukkahousut
Elämäntapapihi on opetellut käyttämään paksuja sukkahousuja, joita hän ostaa useamman parin kerrallaan alennusmyynneistä. Ohuisiin sukkahousuihin kuluu yllättävän paljon rahaa. Ne kun tuppaavat menemään helposti rikki. Pihi suosii muutenkin alennusmyyntejä, joista hän etsii laadukkaita merkkivaatteita. Köyhänkään ei kannata ostaa halpaa, vaan laadukasta ja kestävää. Myös kirpputorit ja second hand -liikkeet ovat säästeliäälle aarrearkkuja, varsinkin jos on käsityötaitoinen.
Lue myös: