NHL-seura Columbus Blues Jacketsin valmentaja John Tortorella on pudottanut hänen tiukan linjauksensa koskien kaikkia Yhdysvaltojen kansallislaulun aikana protestoivia ihmisiä. Hän on esittänyt myös oman ideansa sille, miten urheilu voi auttaa kansalaisia yhdistymään.
Vuoden 2016 jääkiekon MM-kisoissa Yhdysvaltojen peräsimessä ollut Tortorella paljasti avoimesti, ettei hän salli pelaajiensa protestoimista kansallislaulun aikana. Siihen aikaan NFL-tähti Colin Kaepernick oli juuri sytyttänyt myrskyn valtion sisällä otettuaan tavakseen olla korkeassa polviasennossa läpi kansallislaulun ennen otteluiden alkua.
– Jos kukaan minun pelaajistani istuu penkillä kansallislaulun aikana, he saavat luvan istua siinä loppupelin ajan, Stanley Cupia vuonna 2004 valmentajana juhlinut Tortorella linjasi ESPN:n haastattelussa neljä vuotta sitten.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Tortorellan mielipide on kuitenkin muuttunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Erityisesti viime viikkojen aikana järjestetyt mielenosoitukset, jotka käynnistyivät George Floydin kuoltua poliisin käsittelyssä toukokuun lopulla, ovat saaneet 62-vuotiaan bostonilaisvalmentajan harkitsemaan ajatuksiaan uusiksi.
– Kun seison lipun edessä kansallislaulun aikana, minun ajatukseni ovat yksinomaan niiden miesten ja naisten luona, jotka ovat menettäneet henkensä puolustaessaan meidän maatamme ja perustuslakiamme ja vapauttamme, sekä niiden, jotka palvelevat maatamme tänä päivänä, Tortorella kertoi The Athleticille.
– Olen oppinut viimeisten vuosien aikana paljon, kuunnellen ja katsoen, etteivät ne miehet ja naiset, jotka päättävät polvistua tällaisena aikana, yritä olla epäkunnioittavia lippua kohtaan. MM-kisat on hieman eri asia, koska silloin pelaat maasi puolesta. Mutta sen hetki ei ole nyt.
– Toivoisin, että jos yksi minun pelaajistani haluaisi protestoida kansallislaulun aikana, hän keskustelisi aiheesta kanssani ja jakaisi minulle sekä ajatuksensa että aikomuksensa. Sitten me voisimme keskustella asiasta joukkueen kesken, juuri niin miten siitä keskustellaan meidän valtiossakin tällä hetkellä.
Tarvitseeko protestin tapahtua kansallislaulun aikana?
Vaikka jotkut ovat ehdottaneet kansallislaulun soittamisen lopettamista ennen otteluiden alkua, ei se Tortorellan mielestä ole tarpeellista. 1940-luvun puolivälissä käyttöön otettua tapaa voisi kuitenkin valmentajan mielestä edeltää hetki, jolloin kaikki tapahtumaan osallistuneet henkilöt voisivat pohtia maan historiaa ja rodullista epäoikeudenmukaisuutta yhdessä.
– Uskon meidän oikeuteemme protestoida rauhallisesti. Miksi meidän on valittava puolemme tällaisena aikana? Emmekö me kaikki voi jakaa yhteistä hetkeä, joka olisi omistettu maailmassa esiintyvän rodullisen epäoikeudenmukaisuuden protestoimiselle, ennen kansallislaulua?
– Se on minun valintani seistä kansallislaulun aikana ja kunnioittaa kaikkia maamme palvelijoita. Se ei ole missään nimessä osoitus epäkunnioituksesta. Minun perheeni ja minä välitämme syvästi kaikista heistä, jotka ovat kärsineet epäreilusta ja epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Me kannatamme rauhallista protestoimista muutoksen vuoksi, Tortorella päätti.