Irakissa äärijärjestö Isisiä vastaan taistelevat joukot kertovat katkaisseensa viimeisen tien, jota pitkin äärijärjestö kuljetti tarvikkeita Syyriasta Mosuliin.
Tien katkaisivat puolisotilaalliset Hashed al-Shaabin joukot eilen, kertovat turvallisuusviranomaiset.
Kyseinen tie vie Mosulista Tal Afarin ja Sinjarin kautta Syyrian rajalla.Noin 50 kilometrin päässä Mosulista sijaitseva Tal Afarin kaupunki on edelleen äärijärjestön hallinnassa.
Hyökkäys Mosulin takaisinvaltaamiseksi aloitettiin viime kuussa, yli kaksi vuotta sen jälkeen, kun Isis valtasi kaupungin. Operaatiossa kaupungin takaisinvaltaamiseksi on mukana muun muassa Irakin hallituksen joukkoja, kurdien peshmergajoukkoja ja Yhdysvaltain johtama liittouma, joka on tukenut kaupungin takaisinvaltausta ilmaiskuin.
Eteneminen alussa vauhdikasta
Operaation ensimmäisten kahden viikon aikana Irakin hallituksen joukot etenivät vauhdikkaasti ja valtasivat takaisin kyliä ja kaupunkeja Mosulin lähettyviltä.
Mitä lähemmäs Mosulia joukot pääsivät, sitä hitaammaksi eteneminen muuttui. Joukkoja vastassa oli sala-ampujia, itsemurhapommittajia ja kranaattitulta.
Hallituksen joukot onnistuivat kuluvan kuun alussa murtautumaan Mosulin rajojen sisäpuolelle Judaidat al-Muftin esikaupunkialueelle kaupungin kaakkoislaidalla. Kohti kaupunkia pohjoisesta ja etelästä etenevät joukot eivät ole BBC:n mukaan vielä päässeet kaupunkiin.
Lännessä Hashed al-Shaabin joukot ovat puolestaan lähestyneet Tal Afarin kaupunkia, joka on yksi Isisin tukikohdista.
Mosulin on kuitenkin nähty olevan viimeinen merkittävä kaupunki Irakissa, jota Isis pitää hallinnassaan.
Aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain johtaman koalition joukot kertoivat tuhonneensa Tigris-joen ylittävän sillan Mosulissa. Sillan tuhoamisella oli tarkoitus estää Isisiä siirtämästä joukkojaan kaupunginosien välillä. Iskun jälkeen Mosulin keskustan viidestä sillasta on Mosulin asukkaiden mukaan jäljellä enää yksi.
Rinki kaupungin ympärillä on kiristynyt, ja vastarinnan on raportoitu heikentyneen. Irakin armeija arvioi kuitenkin aiemmin tässä kuussa, että koko kaupungin valtaaminen kestää vielä viikkoja, mahdollisesti kuukausia.
Syyriassa taisteluja käydään puolestaan Raqqan kaupungista, joka on Mosulin ohella tärkein Isisin hallussa oleva kaupunki. Operaatio Raqqan takaisinvaltaamiseksi aloitettiin kuluvan kuun alussa.
Asukkaita kehotettu pysymään taloissaan
YK:n mukaan yhteensä yli 68000 ihmistä on jättänyt kotinsa Mosulissa ja kaupungin ympärillä, BBC kertoo. YK on myös varoittanut, että luku saattaa kasvaa, kun operaatio Mosulissa etenee.
YK odotti, että arviolta 200000 ihmistä pakenisi kodeistaan muutaman ensimmäisen viikon aikana takaisinvaltauksen alettua. Tähän mennessä kuitenkin vain kolmasosa siitä määrästä on jättänyt kotinsa.
Isisiä vastaan taistelevat joukot ovat kehottaneet asukkaita pysymään kodeissaan.
BBC:n mukaan Mosulista länteen on rakennettu kaksi isoa pakolaisleiriä. Niistä toinen on jo täynnä ja toisen uskotaan saavuttavan maksimimääränsä asukkaita lähipäivinä.
Viranomaiset eivät ole julkaisseet tietoja surmansa saaneiden määrästä sen jälkeen, kun Mosulin operaatio alkoi. BBC:n mukaan YK on kuitenkin kertonut, että lähes 1800 ihmistä kuoli terroritekojen, väkivallan ja aseellisten konfliktien seurauksena Irakissa viime kuussa. Heistä reilut 560 sai surmansa Nineven maakunnassa, jossa Mosul sijaitsee.