Eri puolilla maapalloa kärsitään nyt äärimmäisestä säästä. Yhdysvaltoja kurittaa pakkanen, Australiassa harmia aiheuttaa helle ja siitä johtuva kuivuus.
Australian Adelaidessa tammikuu oli mittaushistorian kuumin, kertoo CNN. Lämpimimmillään kaupungin asukkaat hikoilivat 46 asteen helteessä. Perjantaina Australian meteorologinen laitos kuvaili säätilaa ennenkuulumattomaksi.
Australialaisen News.comin mukaan edellinen lämpöennätys tehtiin vuonna 1939.
Kuumia päiviä entistä enemmän
CNN kertoo australialaisista maanviljelijöistä, joita kuivuus on kurittanut viimeiset puolitoista vuotta.
– Vetää mielen matalaksi, kun et näe laidunta sen läpi puhaltavan pölyn vuoksi. Ja sitten on vielä tämä kuumuus, kertoo Wayne Dunford CNN:lle.
Dunford on joutunut syöttämään karjaansa käsipelillä viimeisen vuoden ajan, sillä kuivassa maassa on vaikea kasvattaa ruokaa eläimille. Hän ei ole varma, kuinka viljely onnistuu tulevaisuudessa.
Onko tämä vasta alkua?
Tulevaisuus voi nimittäin olla entistä helteisempi. Näin ennustaa ilmastotutkija Michael Grose.
Grose sanoo, että vuonna 2100 Adelaidessa voi olla 22 päivää vuodessa, jolloin lämpötila nousee yli 40 asteen. Nyt niin kuumia päiviä on satunnaisesti.
– Vaikka päästöjä pienennettäisiin, ennätyskuumia päivä on tulossa entistä enemmän, Grose sanoo.
Sää lauhtuu viikonloppuna Yhdysvalloissa
Samaan aikaan Yhdysvalloissa 11 osavaltiossa on ollut kylmempää kuin Alaskassa. Esimerkiksi Chicagossa on ollut paikoin yli 30 asteen pakkasia, ja pureva tuuli on saanut pakkasen tuntumaan entistä kylmemmältä.
Ainakin 16 ihmisen kuolema on yhdistetty säähän. Postin kulkua on rajoitettu, ja sairaaloissa on hoidettu paljon kylmästä loukkaantuneita henkilöitä.
CNN uutisoi, että ihmiset ovat menettäneet raajojaan paleltumien vuoksi.
Perjantaina ja viikonlopun aikana sään odotetaan kuitenkin lauhtuvan tuntuvasti. Esimerkiksi Chicagossa sää lämpenee 30 asteen pakkasesta 10 astetta plussalle maanantaihin mennessä.