Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtajan Timo Seppälän mukaan Venäjällä paljastunut yleisurheilun dopingskandaali osoittaa, että kansainvälinen antidopingtyö tuottaa tulosta.
-Pitkälle tähän saakka on puhuttu, että tehdyt testit eivät näytä dopingia. Nyt urheilujärjestelmän mätäpesäkkeet puhdistetaan uusin menetelmin, Seppälä sanoo.
Maailman antidopingneuvoston Wadan julkaisemassa raportissa kerrotaan, että Moskovassa toiminut dopinglaboratorio on tuhonnut vuosien mittaan 1417 dopingnäytettä.
Dopingvyyhteen näyttää sotkeutuneen koko Venäjän urheilujohto, mutta myös kiinni jääneiden peittelyyn osallistunut Kansainvälinen yleisurheiluliitto pitkäaikaisen puheenjohtajansa Lamine Diackin johdolla.
-Yksi kovimmista jutuista tässä on se, että kähmäily näyttää toimineen korkealla valtiollisella tasolla. Olennaista on, että siellä näyttää olevan näytteiden tuhoamista, kiristystä ja lahjontaa.
Hän vertaa venäläisten systemaattista dopingin käyttöä DDR:n 1970-80-lukujen valtiojohtoiseen dopingkulttuuriin.
-DDR:stä aina puhutaan, mutta kyllä tämä on yksi kovimmista dopingkeisseistä.
Seppälän mukaan viimeistään tämän jälkeen venäläisessä huippu-urheilussa muutkin lajit kuin yleisurheilu ovat vahvojen dopingepäilyjen alaisina.
-Muitakaan lajeja ei voi sulkea Venäjällä pois dopingepäilyistä. Kyllä siellä (Moskovan) laboratoriossa on ollut muidenkin kuin yleisurheilijoiden näytteitä.