Tavaraa kertyy kotiin kuin huomaamatta. Kevätsiivouksen kolkutellessa jo ovelle, on aika aloittaa ylimääräisen tavaran kierrätystalkoot.
Tavaran määrä saattaa toisinaan kauhistuttaa. Kaappitila uhkaa loppua kesken ja varastot ovat täyteen sullottuja. Silloin on aika tarttua haasteeseen ja käydä läpi muutama takuuvarma paikka, joista voit karsia surutta pois ylimääräistä tavaraa.
Vaikka tavarat olisivat sinulle tarpeettomia ja ylimääräisiä, saattavat ne ilahduttaa vaikkapa ystäviäsi tai naapureitasi. Jos lähipiirisi ei niitä kuitenkaan tarvitse, suuntaa esimerkiksi kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Hyvä vinkki on myös koota esimerkiksi taloyhtiösi roskakatokseen oma hyllynsä kierrätettävälle tavaralle.
Nämä asiat voit ainakin käydä läpi jopa useamman kerran vuodessa.
Vanhat lehdet
Aikakauslehtien kestotilaajan kotiin saattaa kertyä vinot pinot vanhoja lehtiä. Lehdillä voi kuitenkin ilahduttaa monella tavalla. Ainakin kauneushoitolat ja hoivakodit voivat ottaa lehtiä vastaan. Myös ystäviltä ja naapureilta voi kysyä, haluaisivatko he lukea lehtiäsi. Jos taloyhtiössäsi on roskakatos, voit viedä lehdet myös sinne näytille, jos joku haluaa vielä lukea lehtiäsi ennen niiden kierrättämistä. Jos lehtien pois antaminen tuntuu vaikealta, leikkaa tai skannaa talteen parhaimmat artikkelit.
Rauha paperisotaan
Vanhoja takuukuitteja ja verokortteja kannattaakin säilyttää jonkin aikaa, mutta aika ajoin kannattaa myös heittää selkeästi vanhentuneet paperit pois. Maksetut laskut kerääntyvät myös herkästi ympäri kotia. Säilytettävät lomakkeet kannattaa mapittaa, jolloin paperit pysyvät siististi poissa silmistä.
Käyttämättömät vaatteet kiertoon
Vaatteiden läpikäyminen on ajankohtaista vähintään joka sesongin vaihtuessa. Käyttämättä jääneet vaatteet kannattaa surutta viedä kirpparille tai UFF:lle.
Kirjahyllyn inventaario
Tavallisesti kirjan lukee vain kerran elämässään. Jos kirjahyllysi pursuilee liitoksistaan, on aika käydä läpi aarteesi. Jos luulet, ettet tule enää lukemaan kirjaa uudelleen, on aika antaa se eteenpäin. Esimerkiksi kirjastoihin ja työpaikoille voi yleensä viedä kirjoja, joista jokainen saa napata itselle kotiin viemisiksi uutta lukemista.
Lääkekaapista vanhentuneet pois
Lääkkeetkin vanhenevat. Varsinkin kausiluontoisia flunssia varten ostettujen nenäsumutteiden ja yskänlääkkeiden päiväykset kannattaa käydä läpi säännöllisesti. Vanhaksi menneet lääkkeet voi palauttaa lähimpään apteekkiin.
Avattu kosmetiikka vanhenee nopeasti
Vähälle käytölle jääneet meikkituotteet menevät yleensä vanhaksi noin vuoden kuluttua avaamisesta. Tavallisesti esimerkiksi ripsivärit säilyvät vain kuusi kuukautta avaamisen jälkeen ja puuterimaiset tuotteet jopa kaksi vuotta. Yleensä pilalle menneen kosmetiikan tunnistaa pahasta hajusta. Jos et yleensä muista, milloin olet minkäkin tuotteen avannut, laita seuraavan kerran avatun tuotteen pohjaan pala maalarinteippiä, johon voit kirjata päiväyksen. Jos luulet, ettet tule käyttämään tuotteita koskaan loppuun, anna ne eteenpäin esimerkiksi ystävälle.
Kierrätä myös korusi
Jos et käytä korujasi, anna niitä eteenpäin kuten käyttämättä jääneitä vaatteitasikin. Jos korulippaassasi on paljon esimerkiksi kultaisia koruja, joita et usko käyttäväsi, harkitse niiden myymistä.
Muistoesineet syyniin
Vanhat syntymäpäiväkortit ja muistoesineet voi olla hankalaa heittää pois, mutta jos epäilet niiden vievän liikaa tilaa kodissasi, on aika päästää niistä irti. Avuksi voit ottaa laatikon, johon saat kerätä vain rakkaimmat esineesi. Kun tilaa on rajatusti, säilytät vain tärkeimmät ja loput voit heittää pois.
Lähde: Popsugar