Kun Caran tyttövauva kasvatti pörheät hiukset, äiti oli aluksi ihastuksissaan. Lapsen hiuspehkosta tuli kuitenkin jatkuvasti pörröisempi ja hallitsemattomampi. Taustalta löytyi lopulta harvinainen "hallitsemattomien hiuksien oireyhtymä".
Videolla opetellaan tekemään ihana kolmen letin kampaus!
Cara McGowan, 32, sai tyttären vuonna 2016. Lapsi oli suloinen ja valloittava, aivan tavallisen tyttövauvan näköinen. Vaan ei kauaa!
– Sitten tulivat... "Ne hiukset", McGowan kuvailee Love What Matters -sivustolla.
Aluksi hiukset ihastuttivat
Kun lapsi täytti viisi kuukautta, hänelle kasvoi villi hiustuppo keskelle päätä.
– Olin tuolloin innoissani enkä malttanut odottaa, että pääsisin kokeilemaan kaikkia niitä söpöjä pieniä rusetteja ja hiustyylejä, joista olin unelmoinut, McGowan sanoo.
Perhe perusti tytölle Facebook-sivuhn Baby Einstein 2.0, jossa tytön hiuksia verrataan keksijä Einsteinin pörheään hiusmalliin. Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Neuvolassa hoitaja kuitenkin totesi perheelle, että tytön "pörheät vauvahiukset" putoaisivat pian pois. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.
– Silloin tajusin sen: jokin tyttäressäni oli erilaista.
Hiuksista tuli aina vain pörröisemmät
Lapsen hiukset eivät kadonneet. Niistä tuli aina vain pörröisemmät.
– Mutta miksi hänen tukkansa oli niin hiton pörheä? McGowan mietti.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Lopulta hänen anoppinsa ratkaisi tilanteen kertomalla, että oli nähnyt netissä kuvan samanlaiset hiukset omaavasta lapsesta. Lapsella oli niin kutsuttu "hallitsemattomien hiuksien oireyhtymä".
"Miten lapseni koskaan eläisi normaalia elämää?"
Aluksi perhe nauroi ajatukselle. Sitten McGowan googlasi oireyhtymän.
– Olin kauhuissani: miten lapseni koskaan eläisi normaalia elämää, jos hänellä oli tällainen tila? Ei, lapsellamme ei mitenkään voisi olla tätä ultraharvinaista hiustilaa, joka pompsahti ilmoille Googlesta hienossa American Journal of Human Genetics -lehden artikkelissa.
McGowan otti yhteyttä lääkäriin, joka oli diagnosoinut hiustilan. Hänen tyttärensä testattiin. Kävi ilmi, että hänellä todella oli Pili Trianguli et Canaliculina tunnettu hiustila.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
"Millainen tulevaisuus tytärtäni odotti?"
– Olin sokissa. Millainen tulevaisuus tytärtäni odotti? Se, mikä oli aluksi ollut ihastuttava, söpö lempinimi, ei ollutkaan enää hauskaa. Odottaisiko tytärtäni elämä täynnä vastoinkäymisiä? Entä, jos hän eläisi onnettoman elämän ja joutuisi kiusatuksi; entä, jos häntä ei koskaan pyydetä tanssiaisiin, tai jos hän ei mene naimisiin, McGowan kuvailee tunteitaan diagnoosin hetkellä.
Hän koki selvinneensä raskaudesta, siihen liittyvistä peloista ja testeistä ja synnyttäneensä sitten terveen lapsen, jota kohtasikin lopulta erikoinen hiusongelma.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
– Lapseni piti olla onnellinen ja terve, ja hän olikin, mutta tässä minä nyt olin siinä veneessä, johon kukaan vanhempi ei halua, kohtaamassa mahdollisesti elämän mittaista haastetta – ja hetken surkuttelin tytärtäni ja itseäni, McGowan kuvaa.
Lopulta lapsi itse kuitenkin osoitti vanhemmilleen, ettei hiuksilla ole mitään merkitystä.
– Eräänä päivänä hän kieltäytyi antamasta minun laittaa hiuksiaan eivätkä ne tahtoneet totella, ulkona oli tuulista ja päivä oli sekasotkua – mutta sitten menimme ulos leikkimään ja tuuli hulmutti hänen hiuksiaan, ja hän hymyili leveää hymyä, äiti kuvaa.
– Ajattelin itsekseni, miten onnekas olen, kun minulla on niin täydellinen, onnellinen ja kaunis lapsi, joka ei voisi vähempää välittää mistään muusta kuin siitä täydellisestä päivästä, jota hän saa viettää.
"Hän haluaa olla juuri sellainen kuin on"
Tavallisesti McGowanin tytär kieltäytyy hiusten laittamisesta, ruseteista tai hiusmalleista.
– Hän on antanut meille selkeän viestin siitä, että hän haluaa olla juuri se ihminen, joka on, juuri sellaisena kuin on, ja se on kaunis viesti, jonka olemme päättäneet jakaa kaikkien kanssa.
McGowan haluaakin kertoa, että hallitsemattomissa hiuksissa ei ole mitään vikaa.
– Ole se, kuka haluat olla riippumatta siitä, mitä kukaan muu ajattelee. Älä pelkää panna itseäsi likoon.
Lähteet: Lovewhatmatters.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Rarediseases.info.nih.gov