Palkansaajajärjestö Akava sanoo kannattavansa työpaikkakohtaista sopimista palkoista ja työehdoista, mikäli tähän haetaan mallia Ruotsista. Tämä tarkoittaisi Akavan mukaan "tasaveroista sopimusasetelmaa" sekä työpaikkatason koulutusta.
Akava sanoo tiedotteessaan, että Ruotsin ja Suomen mallit eivät poikkea toisistaan niin paljon kuin julkisessa keskustelussa on annettu ymmärtää.
Ruotsissa työehtosopimukset ovat Akavan mukaan paikallisen sopimisen pohjana ja työmarkkinajärjestöillä on työehtosopimusten luomisessa vahva rooli.
Lisäksi työntekijöillä on yrityksissä Ruotsissa vahvempi rooli kuin Suomessa, Akava sanoo.
Suomeen voitaisiin ottaa Akavan mukaan oppia Ruotsin paikallisesta sopimisesta myös siinä, että Ruotsissa työnantajan on haettava työehtosopimukselle työtuomioistuimen tulkinta, jos työpaikalla ei päästä tulkinnasta yksimielisyyteen.
– Suomessa työnantaja tekee tulkinnan, oli se sitten oikea tai väärä. Työntekijäpuoli voi viedä asian jälkikäteen oikeuteen, jos uskaltaa lähteä vastustamaan työnantajaansa oikeudessa, Akavan johtaja Maria Löfgren sanoo tiedotteessa.
2:24
Suomessa paikallinen sopiminen on ollut yhteiskuntasopimusneuvottelujen vaikein asia.
Hallituksen tavoitteena on, että yrityksissä pystyttäisiin sopimaan aiempaa enemmän työsuhteen ehdoista, kuten palkoista, työajoista, työsuhteen purkamisen edellytyksistä, työaikapankin käytöstä, sairauspoissaolojen vähentämisestä sekä työhyvinvointiin vaikuttavista kysymyksistä.
Viime viikolla hallitus linjasi, että paikallista sopimista kehitetään työehtosopimusten kautta ja sitä täydennetään lainsäädännöllä. Nyt paikallisesta sopimisesta sorvataan päälinjoja työmarkkinapöydässä.