Älä lannistu viime aikojen myrskyistä – kesä saattaa tehdä hyvinkin vielä yllätyspaluun!

Ruskaa Utajärvellä 21. syyskuuta 2015. Lukijan kuva: Sinikka Kujala
Ruskaa Utajärvellä 21. syyskuuta 2015. Lukijan kuva: Sinikka KujalaMTV UUTISET
Julkaistu 13.09.2018 11:13
Toimittajan kuva

Anu Punkari

anu.punkari@mtv.fi

@Punkaria

Suomessa on saatu nauttia korkeapaineesta pitkin kesää. Viime päivinä Suomenlahdella on myrskynnyt ja maan eteläosassa satanut kunnolla, eivätkä suomalaiset ole ehkä vielä oikein ole tottuneet syksyn normaaliin säähän.

– Viime päivien myrskyt eivät ole mitenkään poikkeuksellisia tähän aikaan vuodesta, MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta naurahtaa.

Sää rauhoittuu viikonlopuksi, eikä ainakaan myrskyä ole luvassa.

– Perustilanne on kuitenkin tuulinen, sillä jonkinlaista niin sanottua säähäiriötä liikkuu koko ajan maamme yllä, Pouta kuvaa.

"Lauantaina jatkuvaa sadetta lännessä"

Lauantaina Länsi-Suomeen tulee kuitenkin jatkuvan sateen alue, joka voimistaa tuulia.

– Tämän perässä tulee matalapaineen alue, joten sunnuntai näyttää vähän laajemmin tuuliselta, ennen kaikkea maan keskiosassa.

Tähän mennessä syyskuun sää on ollut lämmin, mutta nyt aletaan olla lähellä syyskuun keskiarvoja lämpötiloissa.

Kesän yllätyspaluu

Pouta ennustaa, että ensi viikon loppupuolella korkeapaine saattaa jälleen voimistua Suomen yllä.

– Se on toisaalta vielä niin kaukana, että lämpötiloja tuolle ajalle on vielä mahdotonta sanoa. Tähän aikaan vuodesta alkaa olla riskinä, että korkeapaineeseenkin saattaa jäädä pilvilauttoja. Ainakin sateet kuitenkin näyttäisivät vähenevän.

Lapissa yöpakkasia on jo ollut tänä syksynä, sillä maassa on ruskaa. Etelässä sen sijaan yöpakkasia ei vielä tänä syksynä ole havaittu.

Terminen talvi (vuorokauden lämpötilan keskiarvo nollan alapuolella) alkaa Etelä-Suomessa tilastojen mukaan marraskuun 21. päivän jälkeen. Keski-Suomessa terminen talvi käynnistyy tilastojen mukaan marraskuun alussa ja Pohjois-Suomessa lokakuussa.

Tilastot kertovat kuitenkin vuosien 1981-2010 keskiarvoista, joten yksittäisten talvien välillä on aina eroja. Myös ilmastonmuutos saattaa osaltaan vaikuttaa niin, että talvet alkavat myöhemmin.

"Talvi tulee vasta vuodenvaihteen jälkeen"

Talven saapumista onkin Pekka Poudan mukaan tähän aikaan vuodesta mahdotonta ennakoida. Pouta kertoo, että merijää Pohjoisnavalla alkaa näinä päivinä olla kaikkein pienimmillään.

– Talven tuloa on siellä aivan liian aikaista ajatella, sillä meret ovat vielä auki ja lämpöisiä keskiarvoihin verrattuna.

Voiko siis ajatella, että talvi tulee tavallista myöhemmin Suomeen?

– Viime vuosina on ollut tapana, että talvi tulee etelään vasta vuodenvaihteen jälkeen. 

Tuoreimmat aiheesta

Sää