Vaikka extreme-matkailu ja ääripään kokemukset kiinnostaisivatkin, on silti maailmankolkkia, joihin menemistä on syytä välttää. Tutustu huolella ennen matkapäätöstä Ulkoministeriön nettisivuilla julkaistaviin matkatiedotteisiin. Mtv3.fin matkailusivusto listasi erityisen vaaralliset kohteet.
Aseelliset konfliktit, kidnappaukset, ryöstöt ja väkivaltainen rikollisuus ovat arkipäivää monessa maassa. Varteenotettavia uhkia ovat useilla alueilla myös luonnonmullistukset ja kulkutaudit.
Ulkoministeriön maatiedotteiden perusteella vaarallisten maiden listan kärkipäässä ovat sodan runtelemat Irak, Afganistan ja Somalia. Haitilla olot ovat edelleen hyvin vaikeat 12. tammikuuta 2010 sattuneen maanjäristyksen jälkeen.
Kierrä kaukaa Afrikan epävakaat alueet
Somalian tilanne on tällä hetkellä niin tulenarka, että maasta tulee poistua välittömästi, eikä sinne pidä matkustaa. Maan pääkaupungissa Mogadishussa taistelut vaativat kuolonuhreja päivittäin, useita länsimaalaisia on kidnapattu ja terrorismin uhka on suuri.
Turvallisuustilanne on huono myös Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa sekä Sudanissa ja Norsunluurannikolla. Vaarallisia alueita ovat Ulkoasiainministeriön mukaan Etiopian, Djiboutin ja Sudanin raja-alueet, Tesseney lähellä Sudanin rajaa ja rannikko Massawasta pohjoiseen. Näillä seuduilla maamiinoja on kaikkialla.
Algeriassa tehdään ajoittain pommi-iskuja länsimaalaisia kohtaan, ja myös Nigerian tilanne vaihtelee suuresti. Zimbabwen poliittinen tilanne on yhä kireä ja saattaa huonontua äkillisestikin.
Vältä vaarat Etelä- ja Keski-Amerikassa
Jos matkustat Kolumbiaan, maaseudulle ja raja-alueille on turha poiketa pidemmäksi aikaa – tuskin haluat joutua keskelle huumekartellien kinastelua. Maassa on jo yli 40 vuoden ajan jatkunut aseellinen konflikti, jonka osapuolet rahoittavat toimintaansa kansainvälisellä huumebisneksellä.
Paraguayn pohjoisosiin matkustamista on myös syytä miettiä kahteen kertaan, sillä alueella toimii lain ulottumattomissa vaarallinen aseellinen ryhmä.
Keski-Amerikan maista valppautta tulee noudattaa Hondurasissa, jossa olot ovat muuttuneet epävakaiksi kesäkuun 2009 vallankaappauksen jälkeen.
Älä etsi ongelmia Lähi-idässä
Irakiin ei pidä matkustaa. Poikkeuksena Ulkoministeriö mainitsee Pohjois-Irakin itsehallintoalueen, tosin sekin kannattaa suosiolla unohtaa, ellei matkustamiseen ole erittäin hyvää syytä. Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä Gazaan voi mennä.
Muita Lähi-idän kriisipesäkkeitä ovat Jemen, jossa terrori-iskut ja länsimaalaisten kidnappaukset ovat mahdollisia sekä Saudi-Arabia – maassa toimii edelleen länsimaalaisten vastaisia järjestäytyneitä tahoja.
Jätä väliin Keski- ja Etelä-Aasian levottomat seudut
Epävakaassa Uzbekistanissa tulee välttää Afganistanin, Kirgistanin ja Tadzhikistanin vastaisia rajaseutuja. Varovaisuutta on syytä noudattaa varsinkin paikoissa, joihin on kokoontunut paljon ihmisiä. Kirgisiassa tilanne on edelleen epäselvä viime huhtikuun levottomuuksien jäljiltä. Maassa tulee noudattaa suurta varovaisuutta ja seurata tarkkaan viranomaistiedotteita.
Etelä-Aasian maista Pakistanissa oleskelu on vaarallista, sillä maassa tehdään iskuja ulkomaalaisia kohtaan.
Kun matkustat riskialueille, tee matkustusilmoitus Ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille Ulkoministeriön suosituksen mukaisesti.
Tarkemmat ohjeet löydät tästä.
Mediafocus/Maria Rautio