Älä raavi! Lääkäri antaa ihoystävälliset ohjeet hyttysenpistojen aiheuttamaan kutinaan

6:45img
Hyttysenpisto kutiaa, turpoaa ja on kipeä – mutta milloin lääkäriin?
Julkaistu 30.06.2021 19:22

MTV UUTISET

Kutinaa, kipua ja punoitusta. Ennen kaikkea kutinaa, joka vaivaa jopa viikkoja. Hyttysenpistot ovat ikävä kesäinen vaiva, johon onneksi löytyy monia hoitokeinoja. Ihon kannalta tärkeintä on välttää raapimista, sanoo ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

– Raapiminen vaurioittaa ihoa ja aiheuttaa lisää ärsytystä. Usein kutina vain lisääntyy pistoskohtia raapimalla, ja ihorikko tulehtuu helposti, Carl Kyrklund toteaa.

Hyttysenpistot kutiavat, koska elimistö reagoi hyttysen sylkeen vapauttamalla histamiinia. Lukuisat paukamat ovat harvoin vaarallisia, mutta joka vuosi potilaita hakeutuu myös lääkärihoitoon rajujen oireiden vuoksi. 

Mene lääkäriin, jos on hankalia oireita

Kyrklund suosittelee lääkärissä käyntiä, jos oireet ovat hankalia, paukamat ovat erityisen ärtyneitä tai eivät laskeudu parissa viikossa. 

Myös poikkeuksellisen suuret paukamat on hyvä antaa lääkärin tarkastettavaksi. Kyrklund on vastaanotollaan nähnyt jopa tennispallon kokoisia paukamia.

– Ennaltaehkäisy on paras tapa selvitä hyttysenpistoista. Allergialääke kannattaa aloittaa pari päivä ennen mökille siirtymistä, jolloin lääkettä on jo veressä ennen ensimmäistä pistosta. Lääkettä tulee ottaa joka päivä itikka-alueella pysymisen ajan, ja muutaman päivän sen jälkeenkin, Kyrklund toteaa.

Vanhojen kotikonstien, kuten oman syljen toimivuuteen kutinan poistajana, Kyrklund ei luota.  

– Sen toimivuus perustuu hetkelliseen viilennykseen, mutta en usko syljestä olevan mitään hyötyä kutinan hoidossa. 

Kynnellä painaminen ei saa kannatusta

Paukaman painaminen kynnellä ei myöskään saa Kyrklundilta kannatusta. Painallus vie tuntemuksen hetkeksi muualle, ja se on hänen mukaansa toki parempi tapa kuin raapiminen.

Elimistöön vapautunut histamiini ei kuitenkaan muutu oireettomaksi kynnellä painamalla. Ihon kannalta hyviä vaihtoehtoja ovat mentholvoide, kylmägeeli tai kortisonivoide.

Kyrklund muistuttaa vielä kesän tärkeimmästä voiteesta eli aurinkovoiteesta.

– Se on ykkösasia, josta me iholääkärit aina saarnataan. Käyttäkää aurinkovoidetta!

Tuoreimmat aiheesta

Kesä