Älä sorru helppoon virheeseen! Näin älypuhelinta tulisi oikeasti ladata

kännykän lataus
Älypuhelin akunkeston kannalta parasta olisi ladata kännykkää "pitkin päivää".Shutterstock
Julkaistu 28.12.2016 10:47

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Moni jättää puhelimen yöksi laturiin latautumaan, mutta tapa voi tulla käyttäjälle kalliiksi.

Tavallisesti älypuhelimissa yleisimmin käytettyjen litiumioniakkujen elinikä on noin kahdesta kolmeen vuotta. Tämän jälkeen akun tehokkuus alkaa laskea ja latauskertojen määrä tavallisesti myös kasvaa. Tässä vaiheessa akun ikää ei voi millään konstein enää pidentää.

– Jos uuden akun saa järkevään hintaan, niin akunvaihdon voi tehdä, sanoo Elisan kehityspäällikkö Mikko Pukkila.

Jotta akku kuitenkin kestäisi mahdollisimman pitkään, tulisi puhelinta ladata pitkin päivää vähän kerrallaan, eikä antaa akun kulua täysin tyhjäksi.

– Moni sortuu jättämään puhelimen yöksi yöpöydälle tai sängyn viereen latautumaan. Nykyisin on vielä pika-akkuja, jotka latautuvat nopeasti, joten niillä saa puhelimeen nopeasti virtaa, mutta yöksi puhelinta ei ole fiksua jättää pika-lataukseen.

Puhelimen lataaminen öisin onkin helppoa: se yksinkertaisesti sopii monen ihmisen rytmiin. Tapa on kuitenkin haitallinen puhelimen akunkeston kannalta.

– Yöllinen lataaminen voi olla fiksua, jos käyttää siihen soveltuvaa laturia, joka siis lopettaa lataamisen, kun puhelimen akku on saavuttanut täyden latausen, Pukkila sanoo.

– Joissain älypuhelimissa optioiminti on viety niin pitkälle, että älypuhelimen herätyskellon sointiaika määrittää laturille optimaalisen latausajan.

Toinen vinkki pidentää puhelimen toiminta-aikaa on siivota puhelimen muisti säännöllisesti kaikesta turhasta. Ylimääräiset sovellukset ja ohjelmat kuluttavat taustalla kuin huomaamatta akkua.

– Älypuhelinta voi nykyään verrata tietokoneeseen eli laitteen muistia pystyy eheyttämään samalla tavalla. Jos ei koskaan huolla tai sammuta puhelinta säännöllisesti, niin käyttökin hidastuu. Yleensä puhelimen toiminnan hitaus ja akunkeston heikentyminen kulkevat myös käsi kädessä, Pukkila muistuttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Vinkit