Suomen Punainen Risti (SPR) muistuttaa, että mökkireissujen turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota talvellakin. Näin ehkäiset monet onnettomuudet.
Mökkeily talvella pitää sisällään joitain riskejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, muistuttaa Suomen Punainen Risti. Esimerkiksi pimeällä mökkitiellä kulkiessa liukastumisen riski kasvaa. Ulkohuussiinkin suunnistaessa onkin hyvä valaista tietä otsa- tai taskulampulla.
– Pimeällä liukkaiden kohtien havaitseminen vaikeutuu. Jotta mökillä on helpompi pysyä pystyssä, on tärkeää kiinnittää huomiota mökkialueen asianmukaiseen valaistukseen, auraukseen ja hiekoittamiseen, sanoo Suomen Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko tiedotteessa.
Tapaturmien ehkäisytyötä on tehty vuodesta 1993 lähtien järjestöjen ja viranomaisten yhteistyönä. Tammikuussa vietettävä Tapaturmapäivän kampanja huipentuu perjantaina 13.1.23.
Lue myös: Toivottavasti tämä näky ei ole sinun mökkitieltäsi – paha moka voi maksaa kriittisiä minuutteja: "Osaisivatko auttajat tulla oikeaan paikkaan?"
Onko mökin paloturvallisuus kunnossa?
Koska talvella poltetaan paljon kynttilöitä ja takkaa, tulee talviseen aikaan paloturvallisuuteen kiinnittää erityishuomiota. Toivottavaa tietysti on, että tulipalot osataan ehkäistä ennalta, mutta jos palo kaikesta huolimatta syttyy, on tärkeää osata toimia nopeasti.
– Paloturvallisuudesta huolehditaan ennakoiden. Jokaiseen tilaan, jossa nukutaan, on syytä laittaa palovaroitin. Alkusammutusvälineiden, kuten sammutuspeiton ja käsisammuttimen käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen, sanoo tiedotteessa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila.
Lue myös: Yleisin latauspaikka on usein vaarallisinkin – kun huomaat "tyypillisen hälytysmerkin", lopeta kännykän käyttö heti
Muistathan myös varmistaa, että mökin palovaroittimet toimivat? Juttu jatkuu videon alla.
0:38
Talvimökkeilijän on hyvä muistaa, että kylmillään ollutta tulisijaa lämmittäessä on tärkeää aloittaa pienillä tulilla. Vakuutusyhtiö LähiTapiolasta muistutettiin viime syksynä, että kylmänä olleen tulisijan varomaton ja liian nopea lämmityksen voi johtaa jopa mittaviin vaurioihin. Hosuminen voi vaurioittaa kylmää piippua ja aiheuttaa savu- sekä nokivahinkoja. Lopputuloksena voi olla iso lasku.
Muistathan myös mökillä varautua pitkiin sähkökatkoihin?
Lue myös: Oletko varautunut pitkittyneeseen sähkökatkoon? Tällainen on 72 tunnin varautumissuositus
Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaapin ja pakastimen ruokiin. Juttu jatkuu videon alla.
5:22
Ei jäille yksin
Moni mökki Suomessa sijaitsee vesistön vieressä, mutta innokkaan pilkkijän tai jäällä hiihtelijän on syytä muistaa, ettei jäille tule lähteä varautumatta. Yksin jäille ei kannata lähteä.
– Kaveri on paras turvavaruste, olitpa sitten tutulla lähijäällä tai uudella alueella. Kaveri pystyy tarvittaessa hälyttämään apua ja pelastamaan, muistuttaa tiedotteessa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
Ennen jäille lähtöä olisi hyvä varmistua jään paksuudesta, oppia tunnistamaan mahdolliset vaaranpaikat ja varustautua oikein, esimerkiksi naskalein.
Lue myös: Älä päästä koiraa heikoille jäille! Tunnetko lemmikin hypotermian oireet? – "Voi helposti tulkita väärin"
Lue myös: Onko väliä, millaisia klapeja tulipesään nakkaa? Asiantuntija: "Se ihan ensimmäinen pääsääntö on.."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Muista myös selkäystävälliset tekniikat lunta luodessa
4:46
Lähde: SPR