Älä uuvuta lemmikkiä! Eläinfysioterapeutti kertoo yleisimmät sudenkuopat koiran aktiivilomailussa

2:44imgEläinfysioterapeutti kertoo yleisimmät aktiivilomailuun liittyvät sudenkuopat.
Julkaistu 05.06.2021 12:01
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Aktiivilomailu voi olla parhaimmillaan ikimuistoinen jaettu kokemus ihmisen parhaan ystävän kanssa, kunhan pidät mielessä muutaman tärkeän asian lemmikkisi hyvinvoinnista.

Eläinfysioterapeutti Sonja Kaita muistuttaa, että varautuminen on paras tapa estää tapaturmia ja ongelmia kesken aktiiviloman. Kerroimme hiljattain vinkkejä koiran kanssa aktiivilomailuun Suomen luonnossa.

Eläinfysioterapeuttina Kaita nostaa esille koiran kunnon kohottamisen hyvissä ajoin ennen reissua. Koiran kanssa ei kannata kylmiltään lähteä viikon mittaiselle patikkareissulle kansallispuistoon. Aivan kuin ihmisenkin, on koirankin kuntoa hyvä kehittää ennen matkaa. Myös Luontoon.fi muistuttaa, ettei pidemmälle vaellukselle kannata ottaa huonokuntoista koiraa mukaan.

– Jos sitä koiraa ei ole valmennettu siihen liikkumisen määrään, Kaita listaa yleisiä sudenkuoppia, joihin koirakaverin kanssa aktiivilomalle haluavat saattavat kompastua.

Liikunnan lisäksi haastavat luonnonmaastot voivat alkuun olla vaikeita kaupunkioloihin tottuneille koirille. Muista aina päivän päätteeksi tarkistaa koiran tassut ja anturat.

Lue myös: Pidä huoli koirasi tassuista kovilla helteillä! Tämä kuva todistaa, millaista jälkeä kuuma asfaltti saa aikaiseksi: "Voi aiheuttaa jopa ensimmäisen tai toisen asteen palovammoja"

Anna koiralle vain sen omaa ruokaa

Yleisiä harmittomia virheitä voi olla se, että nuotiopaikalta maahan pudonnut makkaranpalanen joutuu vikkelän karvakuonon syömäksi. Ikävää on kuitenkin se, jos koiralla menee vatsa sen takia kuralle. Vetinen ripuli kuivattaa ja vie koiran voimia täysin turhaan.

– Vieraille ihmisille taukopaikoilla on hyvä sanoa, että älkää antako koiralle mitään, Kaita vinkkaa.

Ilman vettä ei koskaan kannata lähteä edes päiväreissulle. Vettä on hyvä myös sen mukana kantamisen lisäksi tarjota koiralle säännöllisesti.

– Jos ei malteta pitää taukoja ja juottaa vettä. Silloin koiralle voi tulla ihan fysiologisesti heikko tila, Kaita jatkaa listausta.

– Pysy vaikka sellaisessa suunnitelmassa, että kerran tunnissa pidätte vartin tauon. Se on ihmiselle itselleenkin varmaan ihan hyvä, Kaita vinkkaa.

Videolla vinkkejä aktiivilomalle. Juttu jatkuu videon alla.

4:15img

Videolla eläinfysioterapeutti antaa muita kullanarvoisia vinkkejä aktiivilomalle lemmikin kanssa.

Lue myös: Punkkikausi on alkanut – koiranomistaja, ota huomioon nämä asiat!

Tiedosta vaarat etukäteen

Reppuun on hyvä pakata kaiken varalta joitakin ensiaputarvikkeita, kuten kyypakkaus, vatsaa tasoittavia tuotteita, desinfiointiainetta, sidetarpeita, pinsetit, pienet sakset ja punkkipihdit. Ensiapulaukku ei vie paljoa tilaa, eikä se paljoa paina. Varautuminen moneen pulmaan on kuitenkin viisasta.

– Ennaltaehkäisy on aina parempi, kuin se, että yrittää keksiä ratkaisun, kun tilanne on jo päällä, Kaita muistuttaa.

Luonnossa liikkujan on tärkeää tiedostaa mahdolliset vastaantulevat riskit. Vaaranpaikkoja ovat koiran lämpöhalvaus, käärmeen purema, hyönteisten pistot ja erilaiset kasvien tai sienten aiheuttamat myrkytykset. Kaita toteaa, että tällaisissa tilanteissa voi olla jo kiire päästä hoitoon.

– Siinä kohtaa käytännössä pitää jo olla valmis jopa kantamaan lemmikki pois metsästä, hän toteaa.

Lue myös: Kuuma auto on lemmikin surmanloukku – ilmoituksia satelee ilmojen lämmetessä: "Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että..."

"Voisi välttää jo ennakkoon"

Kun luonnossa patikoi, täytyy varautua ja olla tietoinen mahdollisista riskeistä. Varsinkin, jos matka avun luokse on pitkä ja lemmikki on isokokoinen, niin, ettei sitä jaksa itse kantaa.

– Sen takia sitä toivoisi, että niitä voisi välttää jo ennakkoon, ettei joutuisi sellaiseen tilanteeseen, Kaita pohtii.

Erikoisia, silmälläpidettäviä merkkejä koiran käytöksessä voivat olla esimerkiksi koiran liikuntahaluttomuus, lyhyt askellus tai jäykät liikeradat, jonkin tietyn kohdan nuoleminen sekä säpsähtely, yliaktiivisuus tai liian korkea vire.

Katso yllä olevalta videolta eläinfysioterapeutti Sonja Kaidan terveiset siihen, kuinka voit välttää yleisimmät virheet lomaillessasi lemmikkisi kanssa.

Lue myös: "Kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille" – nämä vaaranpaikat uhkaavat lemmikkiä kesällä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Osittaiset lähteet: Musti ja Mirri ja Luontoon.fi

Tuoreimmat aiheesta

Koirat